“Hacksaw Ridge”

hack-6

Nogle sammenligner “Hacksaw Ridge” med Steven Spielberg’s berømte “Saving Private Ryan” fra 1998, hvilket er forståeligt nok, da begge film viser, hvor meningsløst, beskidt, barbarisk og blodig krig er…  Men når det er sagt, så vil jeg personligt synes, at en sammenligning med Stanley Kubrick’s “Full Metal Jacket” fra 1987 er mere passende, i hvert fald når man kigger på opbygningen af filmen…  Og nu er det jo ikke fordi, at “Hacksaw Ridge” nødvendigvis skal sammenlignes med nogen film overhovedet, da den for så vidt står helt for sig selv – og lad det være sagt med det samme, at det er en mesterlig og uovertruffen film, som man bliver præsenteret for…

hack-2

Mel Gibson er tilbage i instruktør-stolen, og efterhånden har han en del film bag sig, hvor ingen af dem kan se sig fri for at være gennemarbejdet og ikke mindst voldsomt inspirerende…  Dette gælder i sandhed også for dette biografiske krigsdrama, som “Hacksaw Ridge” udgør…

hack-7

Vi skal spole tiden tilbage til årene før Anden Verdenskrig, hvor en ung amerikansk mand har så mange uheldige oplevelser med sig, at han kommer til at afstå fra vold og våben…  Det bliver således en mærkesag for ham, at kæmpe i krigen uden våben…  Han har en stærk tro på, at hans bidrag i krigen skal være at redde de sårede og faldne kammerater, hvilket dybest set både er modigt og glorværdigt…  Hans kammerater i hæren ser dog rigtig skævt til ham, da han ikke vil bære våben, og de nedgør ham på det groveste…  Han lader sig dog ikke tryne, og slutteligt ender det med, at han bliver sendt i krig i forreste linje, hvor hans bataljon skal indtage Hacksaw Ridge fra japanerne, da denne er et nøglepunkt for videre succes i vejen mod sejr…  Krigshandlingerne kommer til at koste dyrt, og kommer til at sætte dybe og varige spor hos alle de amerikanske soldater – og ikke mindst hos Desmond Doss, som den pacifistiske soldat hedder…

hack-9

Filmen er bygget op over to dele…  I første del oplever vi Desmond vokse op i familiens både trygge og utrygge skød, hvor han både forelsker sig og melder sig under fanerne i den amerikanske hær…  Man følger den lange og barske træning, som skal gøre hver enkelt soldat klar til at kæmpe i den foranstående krig…  I anden del oplever vi så krigens afvikling for fuld udblæsning…  Her får man i sandhed lov til at opleve krigens sande rædsler, hvor det menneskelige individ hurtigt og effektivt brydes ned – og må kæmpe en meningsløs og yderst blodig kamp for overlevelse…  Dette skildres på en yderst dramatisk, voldsomt blodig og meget barsk facon, der kræver, at man har en meget stærk mave for overhovedet at kunne holde ud at overvære det scenarie, der udspiller sig på skærmen…

hack-4

Og midt i det hele udspiller der sig samtidig en historie om et sandt mod – om et menneske, der har hjertet placeret det helt rette sted, og som, til trods for alle de meningsløse krigshandlinger, udfører en yderst heltemodig indsats for at redde sine sårede kammerater…  Desmond Doss kommer med sit mod og sine gerninger til at gøre en meget større indsats i krigen end nogen anden soldat nogensinde har gjort – Og hans heltemod bliver naturligvis belønnet med de højeste udmærkelser…

hack-8

Det er en meget rørende historie, som “Hacksaw Ridge” skildrer – Og det er en stærk fortælling om tro, mod og moral, som på sin vis kan virke meget inspirerende…  Godt nok kan det være meget svært ikke at blive overvældet af de grusomme og forfærdelige krigshandlinger, som udspiller sig for øjnene af én i filmens sidste halvdel – Men personligt var jeg mindst lige så overvældet over den barske og sandfærdige historie om en lille ubetydelig mand, der med sin tro og overbevisning får skabt sig så markant en plads i historie-bøgerne, som netop Desmond Doss gør… Det er en gribende fortælling, der helt sikkert forstærkes, da man i slutningen af filmen oplever de virkelige personer fra krigen fortælle om deres deltagelse i krigen…  Her kommer man virkelig tæt på, og filmen kryber her helt op under huden på én, som kun få film gør det…

hack-5

Mel Gibson har i sandhed skabt et mesterværk, som i fremtiden kommer til at fremstå som en milepæl i filmhistorien og som et klassisk værk, som man på ingen måde må gå udenom…  Hans sans for at få detaljerne med i hver enkelt scene, og hans flair for at håndtere iscenesættelsen på en måde, hvor de visuelle virkemidler kommer til sin ret på, er voldsomt imponerende…  Man fornemmer ganske tydeligt, at Mel Gibson er en mand, der lever sig fuldt ind i sit projekt, og som ikke tillader sig selv at gå på kompromis med tingene…  Det er yderst kompetent arbejde af denne instruktør, som jeg på alle måder kun kan tage hatten af for…

hack-3

 

Skuespilsmæssigt er filmen en stor fornøjelse at overvære…  Alle de medvirkende fylder deres respektive roller rigtig godt ud, og man får en rigtig god fornemmelse af, hvem de enkelte er – også på det personlige plan…  Alle leverer både stærke og overbevisende præstationer…  Naturligvis er handlingen meget koncentreret omkring Andrew Garfield’s fremstilling af Desmond Doss, og han er yderst velvalgt til rollen – hvor han samtidig også får lov til at vise, at han kan andet end spille Spider-Man…

hack-1

“Hacksaw Ridge” er en voldsom film, men den er også dybfølt rørende – Under alle omstændigheder er det en film, som man ikke må gå udenom…  Filmen er ikke bare en historie om en modig mand…  Det er en rejse ind i livet – og en inspirerende fortælling om at holde fast på sine idealer og sin overbevisning…  Man er grebet af filmen fra første anslag – og man er mættet, chokeret og faktisk også overvældet, da rulleteksterne løber hen over skærmen til sidst… Vi skriver efterår 2016 – og “Hacksaw Ridge” er allerede en milepæl i filmhistorien…

“Hacksaw Ridge” får 7 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstarstar

Gennemsnit
7 ud af 7 stjerner. 2 har stemt.

Skriv et svar