“Krigen”

krigen 1

“Krigen” er en virkelig barsk filmoplevelse…  På en gang sidder man med en følelse af frustration i forhold til det, som man været vidne til i filmen, og på samme tid sidder man med en klump i maven over de forfærdelige oplevelser og frygtelige situationer, som vores udsendte soldater bliver stillet i sigte…  Man er på en og samme tid både vred, harm, frustreret, lettet, og følelsesmæssigt påvirket, men først og fremmest er man blevet beriget med en indsigtsfuld filmoplevelse, hvor instruktør Tobias Lindholm på fornemste vis har givet publikum et billede af, hvordan Danmark og danske soldater er forholdsvis magtesløse i forhold til at løse en nærmest uløselig konflikt…

krigen 2

Pilou Asbæk spiller en kompagni-chef, som er udstationeret i Afghanistan, hvor de skal forsøge at etablere fredelige forhold for civil-befolkningen, som konstant bliver truet af Taliban’s oprørsstyrker…  Opgaven er både farlig og koster de danske soldater dyrt både fysisk og psykisk, men selvom kompagni-chefen talrige gange bliver presset, holder han hele tiden hovedet koldt og træffer mange livsvigtige valg på vegne af sine mænd – Én af dem får dog en skæbnessvanger konsekvens for ham…  Derhjemme i Danmark venter hans kone og tre børn længselsfuldt efter ham…  Dagene går deres vante gang, men ventetiden fylder rigtig meget i deres liv – og da deres far så endelig kommer hjem, viser det sig, at alting ikke er som de havde forventet det skulle være…

krigen 3

“Krigen” er en fængslende og gribende film…  “Krigen” er en rørende og tankevækkende film…  “Krigen” er en vedkommende og uundværlig film…  “Krigen” er fortællingen om de barske betingelser, som de danske soldater arbejder under, og om hvordan deres mangel på tilstedeværelse påvirker deres familier og hjemlige forhold…  Jeg var dybt optaget af filmen, og blev på mange måder også rørt over at opleve de mange følelsesmæssige øjeblikke, som man bliver præsenteret for i filmen…  Filmen er en milepæl i dansk filmhistorie, og er absolut en film, som har en historie, der skal fortælles – og som man gerne må tage stilling til…

A WAR, (aka KRIGEN), Pilou Asbaek (front), 2015. ©Magnolia Pictures

Tobias Lindholm har både skrevet og instrueret filmen, og med filmen tegner han et dybdegående portræt af, hvordan Danmarks indblanding i krigen i Afghanistan spænder af…  Det er virkelig et imponerende stykke filmisk arbejde, som han her får formidlet…  Det er et gennemarbejdet projekt – på alle måder velskrevet, men også fortalt på en måde, så man mærker de stærke følelser krybe helt ind under huden på én…  Tobias Lindholm har tidligere instrueret to andre film med Pilou Asbæk i hovedrollen (“R” og “Kapringen”), og har samtidig stået for talrige manuskriptarbejder på mange af de store danske successer i den senere tid (både film og tv-serier), og med sine bare 39 år må han siges at være en yderst kompetent skribent og filmskaber…  Med “Krigen” har han under alle omstændigheder begået et mesterligt stykke arbejde…

krigen 5

Pilou Asbæk, der ses i hovedrollen som Claus Michael Pedersen leverer endnu en gang en særdeles overbevisende præstation – Og han får godt følgeskab både af Dar Salim og Tuva Novotny, der henholdsvis spiller næstkommanderende i det udsendte kompagni og ung hustru til Claus…  Generelt er filmen dog velspillet af samtlige medvirkende, og især Søren Malling og Charlotte Munck brænder rigtig godt igennem i deres respektive roller…

krigen 6

“Krigen” er altså på alle måder en seværdig filmoplevelse, som fra min side kun stærkt kan anbefales…  Man skal dog, som man kan læse af ovenstående, være forberedt på, at filmen er voldsom, barsk, tankevækkende og følelsesmæssigt stærk…  Den omhandler et tema, som man bliver tvunget til at tage stilling til…  Den bringer spørgsmål om etik og moral på banen – og handler om, hvad man stiller op, når der til disse spørgsmål ikke er noget ordentligt (eller rigtigt) svar…  Den er spændende og dramatisk – og har talrige højdepunkter undervejs, hvor man nærmest holder vejret…  “Krigen” er med andre ord en milepæl i dansk filmhistorie – Og det er helt velfortjent, at den blev nomineret til at modtage en Oscar-statuette for bedste udenlandske film…

“Krigen” får 7 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar