“Dirty Harry vender tilbage”

sudden 1

“Dirty Harry vender tilbage” er den fjerde film i rækken af i alt fem film om Dirty Harry, der allesammen har Clint Eastwood i hovedrollen…  Som titlen antyder, så vender Dirty Harry tilbage – og det måske i mere end én forstand… For det første er der gået 7 år siden den sidste Dirty Harry-film så dagens lys, og for det andet – og hvad der måske er endnu mere vigtigt – er Dirty Harry tilbage for fuld udblæsning, hvilket var lidt en mangelvare i den tredje film…  Og at være tilbage for fuld udblæsning er måske lige lidt af en overdrivelse, da seriens fjerde indspark – som de to forrige film – heller ikke helt kan måle sig med den originalitet og dramatiske flair, som konstant var tilstede og prægede den første film i en overskyggende grad…

sudden 2

I “Dirty Harry vender tilbage” bliver Harry Callahan sat på en sag, hvor han skal opklare en række brutale mord begået mod mænd i deres bedste alder…  Tilsyneladende er der en sammenhæng mellem mordene, da MO er den samme på alle gerningesteder, hvilket får Harry til at tænke på, om morderen ikke skulle være den samme…  Og hvis det skulle være tilfældet, så må motivet være hævn, og de myrdede må kende hinanden…  Langsomt kredser Harry sig ind på sporet – og kommer også tættere på den hævnende morder, end han umiddelbart fornemmer…

sudden 7

Det, der kendetegner en Dirty Harry-film, er for det første den hårdkogte action, der præger filmen, hvor også hovedpersonen bruger temmelig ufine metoder til at få opklaret forbrydelserne – Metoder, som strider imod alt, hvad der kan betegnes som værende moralsk korrekt, og som tilsidesætter enhver gældende regel og lov indenfor politiets opklaringsarbejde…  Et andet vigtigt element i en Dirty Harry-film er, at filmene altid har en skruppelløs, kold og nådesløs morder, som jagter borgere i San Francisco’s gader med forskellige motiver…  Ingen af de efterfølgende mordere har været så vanvittige, som set i den første film om Dirty Harry fra 1971, men der er ingen tvivl om, at de på koldblodig vis likviderer folk, og må derved retfærdighedsvis straffes for deres brutale forbrydelser…

sudden 3

I “Dirty Harry vender tilbage” er morderen igen isnende kold, når pistolen trækkes og fyres af på klods hold for at gøre det af med offer efter offer…  Det afsløres allerede i indledningen, hvem det er, som Harry må jagte gennem hele filmen, og morderen spilles denne gang af Sondra Locke, der startede sit samarbejde med Clint Eastwood på film i 1975 med den hårdkogte western “Øje for øje”…  Sidenhen har Sondra medvirket i yderligere fem af Eastwood’s film, og privat dannede de par helt frem til 1989, dog uden nogensinde at blive gift…  Sondra Locke leverer en ganske udmærket præstation som hævner i denne fjerde film i serien, men hun kommer ikke på noget tidspunkt op på et niveau, hvor hun overskygger hovedrolleindehaveren med hans helt særlige karisma…

sudden 4

Ligesom i “Dirty Harry renser ud”, så må “Dirty Harry vender tilbage” først og fremmest siges at være Clint Eastwood’s film – og det igen i mere end én forstand…  Først og fremmest har han fundet det helt rigtige leje til sin karakter i Dirty Harry-filmene, og han leverer endnu en gang en overbevisende præstation som den fanden-i-voldske Harry Callahan, selvom den ikke på noget tidspunkt kan siges at være prangende…  Han er dog den helt rigtige skuespiller til at fylde rollen som Harry Callahan ud, og han har i filmen også en hel del rigtig fede øjeblikke…  Fx er “Dirty Harry vender tilbage” også filmen, hvor han fyrer den replik af, som fremadrettet i tiden uvilkårligt er blevet forbundet med Dirty Harry…  Den lyder: “Go Ahead…  Make my day”…

sudden 5

Men ud over igen at have hovedrollen i filmen, så har Clint Eastwood her i den fjerde film også overtaget styringen, hvor han har placeret sig selv i instruktør-stolen, hvilket har givet ham helt frie hænder i forhold til at udvikle karakteren og filmen i den retning, som han har ønsket det…  Og det må siges at lykkedes…  For Harry er, som nævnt i starten, tilbage for fuld udblæsning – Han har fået tildelt den nødvendige skærmtid, som det kræver for at blive dyrket som en helt (eller anti-helt), og desuden har Eastwood også sørget for, at filmen videreføres i tråd med og i den ånd, som serien startede op med tilbage i starten af 1970’erne…  “Dirty Harry vender tilbage” kommer ikke op på samme niveau som “Dirty Harry” kunne levere, men formår trods alt at lægge sig klods op af det niveau, som vi oplevede med “Dirty Harry går amok”…

sudden 6

I “Dirty Harry vender tilbage” er der proppet nok action og spænding ind i handlingen til at levere en god filmoplevelse, og det hele bliver afviklet i et fornuftigt tempo, hvor man stille og roligt bliver lullet ind i den historie, der skal fortælles…  Hvis man tidligere er blevet grebet af “Dirty Harry”-filmene, så er “Dirty Harry vender tilbage” et klart must – Et uundværligt kapitel i én af filmhistoriens mest succesfulde og indflydelsesrige serier indenfor spillefilm – og helt på højde med rigtig mange af de talrige krimier, der stadig produceres i dag…

“Dirty Harry vender tilbage” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar