“Dirty Harry renser ud”

enforcer 1

Den tredje film i serien om den kontroversielle kriminalbetjent Harry Callahan er ikke helt på højde med de to første film, hvilket især skyldes at handlingen er mindre spændende – og så sker der simpelthen bare for lidt…

enforcer 2

Harry, endnu en gang spillet af Clint Eastwood, fortsætter med at optrevle forskellige forbrydersager i San Francisco…  Denne gang er han oppe imod en mindre gruppe militante oprørere, som psykisk er skadet efter at have deltaget i Vietnam-krigen…  Den lille gruppe er i besiddelse af et mindre arsenal af forskellige håndvåben, og sender en advarsel til byens borgmester om at udbetale en stor sum penge, hvis ikke byen skal lide stor overlast, ødelæggelse og død…  Harry bliver sat på opgaven, og han får en ny kvindelig betjent med på slæb, hvilket selvfølgelig ikke behager ham det mindste…

enforcer 3

Når man har set de to tidligere Dirty Harry-film, så er man bekendt med Harry’s utraditionelle og uortodokse metoder, som på ingen måde følger reglerne eller de udstukkede retningslinjer…  I den tredje film behøver man derfor ingen præsentation af vores hovedperson – og det får vi heller ikke…  Harry Callahan bliver hovedkuls kastet ud i det forestående opklaringsarbejde, men tingene er efter min mening lige lovlig længe om at udvikle sig og tage fat…  Det er lidt ligesom om, at en række tilfældige hændelser kører parallelt med hinanden i løbet af den første lange time af filmen, hvorefter vi får samlet trådene lidt og også får den forventelige spændende afslutning…

enforcer 4

En del af tiden følger vi den militante gruppe af Vietnam-veteraner, der begår en række kriminelle handlinger, og en anden del af tiden følger vi Harry, der skal lære at forene sig med en ny partner, hvilket er rigtig svært for en enspænder-type…  Derfor virker det ret meget som om Harry ikke rigtig arbejder på opklaringen af de kriminelle forseelser, der finder sted, men udelukkende skal forsøge at overbevise sig selv om, at det er helt okay at have en kvindelig partner på slæb…

enforcer 5

Clint Eastwood leverer den forventelige sammenbidte og gode skuespilspræstation som Harry Callahan, men han får kamp til stregen af Tyne Daly, som giver den gas i rollen som usikker nybegynder indenfor kriminal-politiets opklaringsarbejde…  Tyne er charmerende – og det er vitterligt herligt at opleve hende i denne rolle, som passer helt perfekt til hende…

enforcer 6

Instruktør-stolen er overtaget af James Fargo, som med “Dirty Harry renser ud” har sin instruktør-debut…  Han har dog igennem en længere periode arbejdet sammen med Clint Eastwood i talrige film som assistent til andre instruktører, og ved derfor hvad han har med at gøre…  Fargo er dog langt mere traditionel i sin måde at håndtere det filmiske medie, end hvad tilfældet var med både Don Siegel og Ted Post – Og dette er også medvirkende til at den tredje film om Dirty Harry ender med at dykke lidt i forhold til de to første film…  Der mangler ubetinget noget stilistisk flair for kunstnerisk at male de forskellige scenarier op i filmen, hvor filmen med James Fargo ved roret ender med at blive langt mere strømlinet i sammenligning med de talrige andre film i samme genre, som er udgivet i samme periode…

enforce

Der er dog ingen tvivl om, at Harry Callahan er et filmisk ikon, der retsmæssigt har sin plads på hylden over betydningsfulde karakterer, der har medvirket i film…  Og når man følger og studerer netop denne karakter, så går man heller ikke uden om “Dirty Harry renser ud”, selvom handlingen ikke kan måle sig med de to øvrige film, og selve skurkene ikke er så fremtrædende, som tilfældet var med selv samme i både “Dirty Harry” og “Dirty Harry går amok”…  Jeg var godt underholdt af denne tredje film i rækken af Dirty Harry-film, men savnede at blive opslugt af handlingen – og derfor lander filmen med at blive bedømt som en middelmådig filmoplevelse…’

“Dirty Harry renser ud” får 4 ud af 7 stjerner.

starstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

One Comment

Skriv et svar