“En verdensomsejling under havet”

verden 1

Forfatteren Jules Verne skrev i 1869 “En verdensomsejling under havet”. Ingen troede dengang, at hans romaner kunne gå hen og blive virkelighed – alle troede, at hans romaner var det rene science fiction… I dag ved vi, at Jules Verne havde kigget 100 år ud i fremtiden, da han skrev sine romaner – en fantastisk evne… Hans bøger har solgt som populære drenge-bøger gennem det meste af 1900-tallet, og hans historier er udødelige klassikere… Således også “En verdensomsejling under havet”, som Disney i 1954 filmatiserede med Kirk Douglas og James Mason i hovedrollerne…
Historien tager fat, da et havuhyre hærger og får skibe til at synje og sømænd til at drukne… Da en lille flok overlevende får reddet sig op på selve uhyret, opdager de, at der er tale om en teknisk opfindelse, som ingen anede kunne eksistere… Snart stifter de bekendtskab med kaptajnen ombord på “uhyret” – Kaptajn Nemo – og han bringer sine gæster med på en rejse, som de sent vil glemme – En verdensomsejling under havet…
Omend filmen er præget af datidens look, så er den faktisk slet ikke så tosset lavet… Der er masser af spændende scener i filmen, personskildringen er rigtig god, og så er der et overhængende spørgsmål om etik hele filmen igennem…
Der er masser af snakke-scener i filmen, hvilket er typisk for film dateret tilbage i det forrige århundrede – og disse kan virke en smule langsommelige, da der her ikke sker andet end, at der er en flok mennesker, som fører en dialog… I nutidens film er dialogerne oftest ledsaget af en handling eller en dynamisk kameraføring, der gør, at man får en lidt mere levende oplevelse af disse scener, men i omtalte film er dialogerne ikke overdrevent kedsommelige, da de hyppigt afløses af scener med spænding eller sågar action…

verden 2
Kirk Douglas spiller Ned Land… En harpunér og hårdfør sømand, der ikke sådan er at bide skeer med, og som samtidig har et lyst og åbent sind i forhold til den måde, som han ser verden på… Jeg har set “En verdensomsejling under havet” op til flere gange, da jeg var mindre på tysk TV, og jeg har også set Kirk Douglas i andre roller – og for mig stod han altid som en helt med forskellige film som han medvirkede i… I “En verdensomsejling under havet” kan hans karakter godt virke en smule plat og karikeret, men ellers så kan man bestemt ikke klandre Douglas’ skuespilspræstation noget som helst… Det er lidt ligesom Errol Flynn’s Robin Hood-karakter fra 1938, som også fremstilles som den naive og easy-going-type, hvor nutidens helte mere fremstilles som sammenbidte og tynget af ansvar… Jeg er dog helt sikker på, at filmen ikke havde været det samme uden Kirk Douglas…
I rollen som Kaptajn Nemo ses James Mason, der gennem tiden har haft en del store roller… Han er velvalgt til rollen og leverer ligeledes en ganske solid skuespilspræstation…
Selve iscenesættelsen af filmen er ligetil, men det tekniske arbejde for at få hele set-up’et gjort klar er direkte imponerende… Det har været et anstrengende og langstrakt forarbejde for at få filmen skudt i kassen, og jeg vil mene, at det for datidens publikum har været ventetiden værd…
Nutidens publikum kan glæde sig over, at den klassiske historie har fået liv på skærmen – og at den er holdt helt i Jules Vernes ånd… Flot film – og ros til Disney…
“En verdensomsejling under havet” får 5 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar