“Man on fire”

Man 1

“Man on fire” er en hårdkogt og spændende thriller, som bringer et skræmmende tema på banen…

Denzel Washington spiller en afdanket lejemorder fra CIA, der modvilligt påtager sig jobbet som livvagt for en ung pige, som bor alene sammen med sin far og mor i et luxuriøst hus i Mexico City…  Hvert minut forefindes der en ny kidnapning i latinamerika, og det er derfor et absolut relevant tiltag, som familien foretager sig, da de hyrer en til at tage sig af deres datter…  Jobbet lader ikke umiddelbart til at være specielt besværligt, men det ændrer sig hurtigt, da den lille pige brutalt bliver bortført af en organiseret gruppe kidnappere…  Denzel bliver hårdt såret, men han lover både sig selv og familien, at han vil gøre alt for at finde pigen igen…

man 2

“Man on fire” lægger blidt ud, hvor vi bliver præsenteret for både den afdankede livvagt, og den lille pige og hendes familie…  Godt en time inde i filmen – (den varer sammenlagt 2½ time) – sker skiftet, som vi har ventet på, og derfra går det hele bare slag-i-slag, hvor vores hovedperson forsøger at redde trådene ud, så godt han kan…  Og det er ikke fordi, at den første time er kedelig – For det er den så absolut ikke…  At opleve forholdet mellem den lille pige og hendes nye beskytter vokse og gro er en ren fornøjelse, og på alle måder et relevant moment for filmen…  Skiftet er dog, efter min mening, ikke så vellykket…  Selve hævnaktionen er gennemgående spændende beskrevet og rent handlingsmæssigt er der lagt et par overraskelser ind, men der hvor filmen fejler en smule, er ved at lade Denzel Washington spille den hårde og yderst brutale hævner, når man i starten har fået et helt andet billede af ham, hvor han fremstilles som et følsomt, betænktsomt og omsorgsfuldt menneske…  Ikke at Denzel Washington ikke spiller godt, for det gør han i høj grad – Han er yderst velspillende i “Man on fire”, ligesom han også er det i stort set samtlige film, som han har medvirket i både før og efter denne…

MAN ON FIRE, Denzel Washington, Dakota Fanning, 2004, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved.

Og ikke alene leverer Denzel Washington en fuldstændig overbevisende præstation, som desværre ikke er helt troværdig i rollen som dræber, men han spiller overfor en ung Dakota Fanning, der i en helt usædvanlig grad er helt igennem talentfuld, hvor hun fra naturens hånd er udstyret med en helt fantastisk evne indenfor skuespillerkunsten…  Denzel og Dakota har de to største roller, men også de mindre roller er bestemt værd at nævne, hvor blandt andet den altid overbevisende Christopher Walken igen er rigtig god, og hvor den australsk fødte Radha Mitchell leverer en rigtig fin præstation som mor til den kidnappede pige…

man 3

“Man on fire” er instrueret af Tony Scott, der altid har haft et hårdkogt element ind over sine film, og hvor denne bestemt ikke er nogen undtagelse…  Scott har tydeligvis været inspireret af musik-videoer i sine mange film, og det ses også i “Man on fire”, hvor han i overbevisende grad gør brug af klipning og andre visuelle virkemidler, som alt sammen er med til at gøre filmen meget dynamisk og samtidig nærmest kunstnerisk flot, når billederne fejer hen over skærmen…  Man forføres og forblændes konstant af de visuelle indtryk, som filmen bombarderer én med – og man kan nærmest sige, at netop dette er et af Tony Scott’s varemærker…  Tony Scott startede sin karriere som instruktør tilbage i 1969 og havde sit rigtige gennembrud i 1986 med filmen “Top Gun”…  Siden hen har han instrueret den ene action-basker efter den anden, hvor der i filmenes handling altid har været en snert af noget politisk…  Tag fx “The last boyscout”, “True romance”, “Fjenden i dybet”, “The Fan”, “Enemy of the state”, “Spy Game”, “Deja Vu” og “Unstoppable” – Det er fantastiske film, som med deres særlige hårdkogthed og deres gennemarbejdede billedmateriale kan siges at være i en klasse for sig…

man 5

Jeg fandt “Man on fire” rigtig god – Og jeg priste mig lykkelig over, at kunne få lov til at nyde 2½ times film af en så god kvalitet…  “Man on fire” vil jeg til enhver tid anbefale, selvom Denzel Washington ikke helt passer ind i billedet som kold og kynisk hævner…

“Man on fire” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar