“Sabotage”

sabotage 1

De fleste action-stjerner fra 1980’erne er stadig aktive skuespillere og også produktive i forhold til at få spyttet film ud på markedet…  Dette gælder både Steven Seagal, Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme og Arnold Schwarzenegger, men de fleste af deres nyeste film er ikke videre prangende – selvom der ind imellem er en perle iblandt…  I “Sabotage” fra 2014 medvirker action-stjernen Arnold Schwarzenegger, der tidligere har været kendt for at medvirke i “Terminator”-filmene og i en række andre film, hvor man har skullet bruge hans muskuløse udseende til at fylde en rolle ud med rå muskelkraft…  “Sabotage” er ikke Arnold’s bedste film, men den er bestemt heller ikke en dårlig én af slagsen…  “Sabotage” gør nemlig noget, som langt de fleste film jeg ser, ikke formår at gøre – Den bliver bedre undervejs, som handlingen skrider frem…  Normalvis sker det modsatte – At man starter godt ud, og så bliver filmen ellers bare dårligere og dårligere, med mindre den kan holde det niveau, som den lægger ud med… “Sabotage” starter rodet ud, og jeg tænkte, at den her film ikke ville være værd at se til ende…  Men så efter en halv times tid smider manuskriptforfatterne en kvindelig efterforsker ind i billedet – og derfra bliver filmen interessant… Først på dette tidspunkt bliver man egentlig klar over, hvad det er, filmen går ud på og hvad den bygger på for en historie – og fra at være en større omgang rod, begynder den pludselig at give mening, hvor man samtidig aner at spændingsniveauet stiger og dermed også underholdningsværdien…

sabotage 2

Arnold Schwarzenegger spiller en DEA-agent, som sammen med sin gruppe af mænd forsøger at bekæmpe narko-kriminalitet…  For knap ét år siden blev Arnold’s kone og søn tortureret og brutalt henrettet af en gruppe skruppelløse forbrydere, og derfor har Arnold nu pludselig en helt anden dagsorden end den at følge forskrifterne… Hævnen overskygger alt andet – og han er mildest talt meget opsat på at hævne sin familie…  Det går dog selvfølgelig ikke helt som forventet, da hans gruppe pludselig begynder at blive reduceret i mandtal…  Én efter én bliver de barske DEA-agenter myrdet – og derfor kan man pludselig blive i tvivl om, hvem der jager hvem…

sabotage 4

Arnold Schwarzenegger har en lang filmkarriere bag sig – (og en kortere en af slagsen som Californiens guvenør) – og han er stadig et navn, der kan sælge billetter i alverdens biografer, selvom hans film efter min mening er af en noget svingende kvalitet her på det seneste…  Med “Sabotage” får vi lov til at opleve ham som en sammenbidt og nådesløs hævner, der ingen midler skyr i forhold til at opnå sit mål, og det er derfor en særdeles voldsom og også barsk og blodig film, som vi bliver præsenteret for…  Det er med andre ord ikke en film for det sarte publikum, og hvis det ikke havde været fordi, at filmen får udviklet sig til også at levere en spændende historie, så havde jeg nok valgt at slukke, inden filmen ville være slut…

sabotage 5

Manden bag filmen hedder David Ayer, og han har tidligere lavet både “End of watch” og “Fury”, som efter min mening begge to dog er bedre end “Sabotage”…  Begge de nævnte film har dog noget fanden-i-voldsk over sig, hvilket også er kendetegnende for “Sabotage”, og når man så samtidig er bekendt med, at manden lige netop har afsluttet den meget omtalte og nu aktuelle “Suicide Squad”, så er man ikke i tvivl om, at David Ayer har et varemærke…  Selve iscenesættelsen af “Sabotage” er da også ganske veludført – og det er bestemt ikke bare taget ud fra en eller anden opskriftsbog fra Hollywood om, hvordan man får lavet en film…  David Ayer har sat sit særpræg på “Sabotage” og viser med sine evner indenfor iscenesættelse, at han har overblik og er nytænkende…

sabotage 3

“Sabotage” er ikke umiddelbart en film, som jeg vil huske, men det er alligevel en film, som jeg ikke har fortrudt, at jeg har set…  Det var interessant at opleve Arnold i rollen som kynisk hævner, og samtidig var det virkelig anderledes at opleve den drejning, som filmen tog, da først den kvindelige efterforsker kom på banen…  “Sabotage” er langt fra det sidste vi har set til Arnold Schwarzenegger, og omend det ikke ligefrem er en perle, så er det da absolut en ganske underholdende film trods alt…

“Sabotage” får 4 ud af 7 stjerner.

starstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar