“The Missing”

missing 0

“The Missing” er en fantastisk film – Et storslået, følelsesladet og temmelig barskt western-drama, som udspiller sig sidst i 1800-tallet…  Det er en af den slags film, hvor man bliver fuldstændig opslugt af historien, og hvor man mærker ens følelser krybe uden på tøjet, nærmest som om man var der selv…

Tommy Lee Jones spiller en aldrende mand, som i sine helt unge år valgte at leve som indianer – og som har strejfet rundt i vildmarken på må og få, hvor han har levet i pagt med naturen…  Han lægger (ikke helt tilfældigt) sin vej forbi en ensomt beliggende bjælkehytte, hvor der bor en mor med sine to døtre…  Moderen, spillet af Cate Blanchett, opdager hurtigt, at hendes far er kommet for at bede om tilgivelse for aldrig at have været en del af hendes liv, men pludselig er fokus et helt andet, da den ældste af døtrene kidnappes af nogle ondskabsfulde indianere…  Moderen indser nu, at hendes eneste mulighed for at få sin datter tilbage, er at få hjælp af hendes far…

missing 3

Der er selvsagt ikke noget opløftende over denne film, når man læser det korte handlingsresumé – og når man vælger at se filmen, så opdager man, at det bestemt også forholder sig sådan…  Det er en voldsom og barsk fortælling, der rulles ud foran øjnene på én – og visser scener er nærmest ikke til at bære at komme igennem, da man mærker smerten helt inde på egen krop…  Temaet om det ødelagte far-datter-forhold er naturligvis én af de centrale omdrejningspunkter i filmen, og det skildres formidabelt hele vejen igennem…  Det forstærkes blot af, at moderen pludselig står i den særdeles pinefulde situation, at hun selv mærker, hvordan hun må kæmpe en hård og nådesløs kamp for at vinde sin egen datter tilbage…  Forskellen er blot, at den ene kamp foregår på det mentale plan, mens den anden kamp finder sted på det mere fysiske plan, hvor følelserne på alle måder naturligvis også samtidig spiller en stor rolle…

missing 5

“The Missing” er iscenesat af Ron Howard, der gennem sine mange indspilninger (Fx “Willow”, “Cocoon”, “Far and away” og ikke mindst “Apollo 13”) har vist, at han har en helt særlig evne til at fortælle en vedkommende og spændende historie…   Med “The Missing” viser Ron Howard på alle måder, at han kan sit håndværk, og han har en helt særlig evne til bruge yderst få virkemidler, hvilket sætter skuespillet og historien i en form for opløftet fokus – Det er intet mindre end mesterligt…

missing 1

 

En del filmkritikere og filmanmeldere nævner den klassiske western “The Searchers” (“Forfølgeren” på dansk) fra 1956 med John Wayne i hovedrollen…  Man skal åbenbart forledes til at tro, at “The Missing” er en genindspilning af “The Searchers”, men der må jeg stille mig på tværs og sige, at vist har de visse lighedspunkter rent handlingsmæssigt, som kunne forlede én til at tro, at filmen er en genindspilning – hvor jeg dog mener, at filmene afviger så meget fra hinanden til at kunne sige, at “The Missing” sandsynligvis er inspireret af “The Searchers”…  En direkte genindspilning vil jeg på ingen måde påstå, at der er tale om…

missing 6

Tommy Lee Jones i rollen som den afdankede indianer Samuel Jones er forrygende…  Som altid, når Jones (og egentlig pudsigt, at han også hedder det i filmen) er medvirkende i en film, kan man være sikker på, at der bliver leveret overbevisende skuespil med mest mulig indlevelse fra hans side af – og i “The Missing” gør han ingen undtagelse…  Ved sin side har han Cate Blanchett, der på samme måde leverer den vare man forventer – og i “The Missing” er hun voldsomt overbevisende og spiller på alle tangenter…  Det er dermed to af de bedste kort fra Hollywood, som “The Missing” kan byde på – og alene det at opleve de to indtage det store lærred sammen er en udsøgt fornøjelse…

missing 4

Skurken i “The Missing” spilles af Sergio Calderon, som fremstiller sin karakter på en yderst ubehagelig måde…  Han forstår på alle måder, at indtage scenen, når han er på, og man er ikke et sekund i tvivl om, at han er ondskaben selv, der ikke skyr nogen midler for at opnå sit mål…  Sergio er af Mexicansk afstamning og har gjort sig bemærket i film som bl.a. “Men in Black” og “Pirates of the Caribbean”…

missing 2

Når man nu har en film som “The Missing”, som er skruet så eminent godt sammen, så sættes prikken over i’et uden tvivl af den forførende og fejende flotte musik komponeret af James Horner…  Hele vejen igennem præger musikken lydsiden og understøtter handlingen på en måde, som gør, at man i den grad bliver betaget af selveste kompositionen…  Horner har efter min mening altid været indbegrebet af et godt musikalsk bidrag, og hans værker er på alle måder værd at lytte til…

missing 8

Alt i alt er “The Missing” en både gribende og fængslende film, som nagler publikums øjne til skærmen – (hvilket i hvert fald var tilfældet hos mig) – og jeg kan kun anbefale filmen…  Det er en barsk omgang og en følelsesmæssig rutsjebane-tur – men det er historiefortælling, når det er af allerbedste skuffe…  “The Missing” er en født klassiker…

“The Missing” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar