“American Sniper”

american 1

“American Sniper” er et biografisk krigsdrama, som på ingen måde skuffer sit publikum…  Filmen serverer en vedkommende og helt igennem gribende historie om, hvordan et menneske rent følelsesmæssigt kan blive ødelagt, bare fordi man vælger at ofre sig selv i en meningsløs krig…  “American Sniper” er fortællingen om Marine-infanteristen Chris Kyle, der bliver uddannet som snigskytte, og som redder utallige soldater-kammerater i Afghanistan, men som også betaler en meget høj pris for sin uvurdérlige indsats i de allermest alvorlige krigszoner…

american 3

Da jeg første gang stiftede bekendtskab med “American Sniper”, så jeg tilfældigvis forfilmen til den i forbindelse med, at jeg var i biografen for at se en anden film…  Jeg tænkte umiddelbart, at det ikke var en film, som jeg havde lyst til at kaste mig over, med den begrundelse at jeg havde på fornemmelsen, at den ville fremstille et amerikansk macho-billede af de soldater, som er sendt i krig i Afghanistan – og det havde jeg ikke sådan videre lyst til at skulle se… Efterhånden som filmen dog er blevet rost og taget godt imod af de fleste seriøse filmkritikere, blev min nysgerrighed også vakt – og jeg fik skrevet filmen på listen over film, som jeg skulle se…  Og nu er filmen så set – og jeg er på ingen måde på fortrydelsens rand…  Det er en fantastisk film, som på en realistisk og helt-nede-på-jorden måde skildrer de dramatiske begivenheder, som fører til, at snigskytten Chris Kyle krakelerer som menneske og bliver et ødelagt menneske, som ikke engang kan varetage at være familie-far i de perioder, hvor han er hjemsendt…

american 2

Clint Eastwood er manden, som har fat i styrepinden i “American Sniper”, og han har trods sine 84 år på bagen stadig fat i den lange ende, hvad angår at lave vedkommende film, hvor han viser sig særlig kompetent til at skildre den personlige udvikling, som finder sted i de karakterer som medvirker i filmen…  Clint Eastwood var med i sine første film som 25-årig, og har i sit lange liv skabt sig en karriere, som med rette kan kaldes legendarisk…  Han har været særdeles fremtrædende i nogle af de bedste spaghetti-westerns, som så dagens lys i midten af 1960’erne, han har givet os den hårdkogte strømer Dirty Harry op gennem 1970’erne og han har været aktiv både foran og bagved kameraet i talrige film – og i flere af hans film sågar på samme tid…  Clint Eastwood er blevet et varemærke på kvalitet, hvad angår at få skabt solide filmiske værker – og kun få er faldet igennem…

TA3A5741.DNG

“American Sniper” er en af de virkelig gode film, som har haft Clint Eastwood i førersædet – Det er et værk, som han kan være rigtig stolt over, at have fået skudt i kassen, og dens succes kan kun siges at være intet mindre end velfortjent…  Det er en film, hvor følelserne er i højsædet – og hvor man på alle tænkelige måder får en sandfærdig fornemmelse af, hvad det er filmens hovedperson gennemgår…

american 5

Bradley Cooper, der i løbet af de seneste par år er begyndt at vinde mere og mere frem – (og ganske velfortjent efter min mening) – har haft både dramatiske roller og komiske roller, og han er god til begge dele, spiller i “American Sniper” hovedrollen som Chris Kyle, og han leverer en kraftfuld og særdeles overbevisende præstation, som uden diskussion ville have været en Oscar værdig…  Med sin helt særlige karisma og sin særlige evne til at leve sig fuldt ud ind i en rolle, fylder han sin plads rigtig godt ud…  Chris Kyle fremstilles på ingen måde specielt helteagtigt, men er derimod blot en uddannet soldat, som forsøger at udføre sine arbejdsopgaver efter bedste evne – og det gør i særdeleshed rigtig ondt på publikum, at skulle overvære ham krakelere og blive fuldstændig ødelagt af det, han laver…

american 4

I en anden fremtrædende rolle – omend den er noget mindre end Cooper’s – kan Sienna Miller opleves som forsømt og frustreret hustru til Chris…  Hendes skuespilspræstation er ligeledes med til at løfte filmens niveau – og hun formår på alle måder også at få sin karakter til at gennemgå en udvikling, som er påvirket af, at hendes mand forvandler sig under krigens strabadser…

american 7

Filmen er som nævnt en biografisk skildring, hvilket gør den ekstra rørende…  Det er næsten ikke til at bære, at en mand som Chris Kyle har helliget sig sit liv i den gode sags tjeneste og betalt så dyr en pris for det, som han gør… “American Sniper” er en af de store filmoplevelser i nyere tid – En film, som man med garanti bliver opslugt af, og som holder én fast i et jerngreb frem til slutningen…  Det er en af de helt store bedrifter, som Clint Eastwood her præsterer, og en uvurderlig historie, som kræver at blive fortalt…  “American Sniper” er en af de film, som jeg med garanti vil huske langt ud i fremtiden…

“American Sniper” får 7 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar