“Fury”

fury 1

“Fury” er en hårdkogt krigsfilm, som skildrer amerikanernes sidste desperate forsøg på at nedkæmpe de tyske tropper i det krigshærgede Tyskland under anden verdenskrig…

Brad Pitt spiller en sergent, som leder et panseret køretøj ved navn Fury gennem Tyskland…  Hans gruppe af mænd er hårdt medtagne af krigen, hvor de især er ramt på psyken…  Da han, som den eneste overlevende tank, ankommer til amerikanernes hovedkvarter, får han straks nye ordrer, der går på, at nedkæmpe tyske tropper i det omkringliggende område…  Missionen bliver både farlig og fatal, hvilket især skyldes tyskernes overlegne teknologi i forhold til at producere stabile og hårdføre tanks…

fury 2

“Fury” viser krig, når krig er værst…  Det er beskidt, grimt, blodigt og voldsomt psykologisk nedbrydende for mennesket – og for os, som kigger på, er det totalt meningsløst, at man vælger at løse konflikter med våben, hvor man nedslagter sin modstander på så bestialske måder…  “Fury” er således ikke en film for det sarte publikum, og man skal for så vidt også have en vis form for interesse i det historiske omkring afslutningen på anden verdenskrig for at synes, at filmen er interessant…  Der er masser af kamp-scener (måske endda lige en anelse for mange), og det afføder naturligvis en vis grad af spænding og masser af action, men det er efter min mening langt fra det, som gør “Fury” interessant…  Jeg er langt mere til det at følge det psykologiske aspekt blandt de stakkels soldater, som er blevet kastet ud i en meningsløs og desperat situation, hvor afstumpetheden og det følelseskolde vinder mere og mere ind på den enkelte – og slet og ret ødelægger det menneske, som fra starten af blev sendt i krig…

fury 3

Iscenesættelsen er flot og overbevisende bygget op…  Der er skabt en realistisk kulisse til at gennemføre den krig, der skal udkæmpes, og heldigvis er billedopbygningen også lavet på en måde, så vi almindeligt dødelige kan følge med… Det er meget moderne at kameraføringen skal være meget levende, når action-scenerne udspiller sig på skærmen, og det giver ofte en forvirret følelse hos publikum, hvor man simpelthen har svært ved at følge med i det, der foregår… I “Fury” er det helt anderledes – Kameraføringen er ganske traditionel, men samtidig også levendegjort ved hjælp af en række gennemtænkte klip, og en glidende bevægelse, hvor der er brugt ophæng…  Dette giver en optimal oplevelse af det, som foregår på skærmen…

fury 4

Skuespilspræstationerne er gode, hvor især Brad Pitt i hovedrollen fører sig overbevisende frem…  Hans karakter skal være den stærke, men inde bag den hårde skal gemmer der sig en forskræmt og nedbrudt mand, som af al kraft forsøger at mobilisere sine psykiske kræfter, så han kan gennemståp de prøvelser og strabadser, der venter ham i krigens grusomhed…  Pitt har i tidligere film haft roller, hvor han har været det man kalder “fucked up”, men i “Fury” er hans karakter fremstillet som den menneskelige slags, hvor det jordnære er det primære omdrejningspunkt…  Det er derfor heller ikke hans bedste rolle, men han fylder den ud og får det, som forventes af en skuespiller med hans format…

Af de øvrige skuespillere er det helt klart Jon Bernthal, (som er kendt fra TV-serien “The Walking Dead”), der leverer den bedste præstation…  Hans karakter er fanden-i-voldsk og yderst ubehagelig som følge af, at hans psyke er fuldstændig ødelagt af krigen…

fury 5

David Ayer har med “Fury” både instrueret og skrevet en spændende film, som er både action-fyldt og dramatisk – og om man kommer helt op at ringe over den, afhænger i høj grad af ens interesse for krigsfilm…  Personligt var jeg underholdt, men blev ikke ført væk af filmen eller opslugt på samme måde, som jeg ellers godt kan blive, når jeg ser en god film…

“Fury” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar