“Unbroken”

unbroken 1

“Unbroken” er et biografisk krigsdrama, der skildrer den amerikanske atletik-stjerne Louis Zamperini’s turbulente liv under opvæksten og især under afviklingen af 2. verdenskrig…

Louis Zamperini voksede op som en søn af nogle italienske immigranter i USA, hvor følelsen af ikke at høre til i samfundet får ham til at rode sig ud i både slagsmål, hærværk og tyveri…  Han finder dog noget fornuftigt at beskæftige sig med, da det ved et tilfælde viser sig, at han har benene rigtig godt skruet på, og derfor kan løbe hurtigere end nogen umiddelbart kendt atletik-stjerne…  Han kommer med til De olympiske Lege i 1936, hvor han får en fornem tredjeplads for sin præstation, men umiddelbart derefter sniger krigen sig ind over hele verden, og han ender i den amerikanske hær, hvor han som geværskytte ombord på et bombefly medvirker i krigen…  Da hans fly og besætning under en mission over Stillehavet må nødlande på grund af motorskader er han kun én af tre overlevende, der i næsten 50 dage må sejle rundt i en redningsbåd i bagende varme og uden større forråd…  Da de endelig bliver reddet, er det af japanerne, og de ender derfor i en krigsfangelejr, hvor en mange-årig periode med hårdt arbejde, fysisk tortur og psykiske strabadser venter…

unbroken 2

Min kone var lidt træt af, at jeg igen igen havde valgt at sætte en såkaldt “krigsfilm” på som underholdning en aften i sofaen, men hun valgte at give den en chance og måtte efterhånden som filmen skred frem også indrømme, at der med “Unbroken” ikke var tale om en krigsfilm af den slags, som hun havde troet, hvor folk bare skyder løs på hinanden og hvor bomberne sprænger til både højre og venstre…  “Unbroken” er meget mere end det – en langt dybere film, hvor man i sandhed får indblik i, hvor grusom krig udspille sig – hvor ondskabsfulde soldater kan være overfor hinanden, bare fordi nogen har bestemt sig for, at de skal være fjender…

(L to R) Mac (FINN WITROCK), Phil (DOMHNALL GLEESON) and Louie (JACK O?CONNELL) are adrift in ?Unbroken?, an epic drama that follows the incredible life of Olympian and war hero Louis ?Louie? Zamperini who survived in a raft for 47 days after a near-fatal plane crash in WWII?only to be caught by the Japanese Navy and sent to a prisoner-of-war camp.

“Unbroken” giver også et billede af, at man kommer rigtig langt med den rette indstilling til tingene…  Hvis man på forhånd vælger at give op, så er slaget tabt på forhånd…  Hvis man derimod bevarer troen og håbet om, at der kommer en lysere tid, hvis man ellers med sin viljefasthed kan stå imod de mest forfærdelige udfordringer, så kan man klare næsten alt…  Filmens titel er derfor yderst velvalgt, for hovedpersonen Louis Zamperini lader sig på ingen måde knække – og da krigen slutter og han genvinder friheden er han tilgivende frem for hævngerrig…  Louis lærte at med troen på en bedre tilværelse og med håbet om at alt det dårlige på et tidspunkt ændrer sig – og med viljen til at ville kæmpe kampen til ende, så bliver man i sidste ende belønnet for sin vedholdenhed…  Louis takkede oprigtigt Gud rigtig mange gange, da han først igen havde genvundet friheden – og med trøsten i dette halmstrå lykkedes det ham at gennemstå nogle af de værste prøvelser, som et menneske kan udsættes for…

Unbroken Jack O'Connell

Med skuespillerinde Angelina Jolie i instruktør-stolen for første gang, håber man ikke på, at det er sidste gang… Hun udviser et kunstnerisk talent for håndværket, og på mange måder er jeg imponeret over den måde, som hun har valgt at iscenesætte tingene på – Det er yderst professionelt udført og gennemtænkt i alle detaljer…  Flere steder i filmen bliver man i sandhed overrasket over den måde, som scenerne er skruet sammen, for selvom nogle scener minder om noget, som man har set tidligere, så er der med Angelina som instruktør skabt fornyelse også i disse scener…

unbroken 5

Manuskriptet er skrevet af et kompetent team af fire skribenter, hvor brødrene Ethan og Joel Coen også er indblandet – og netop disse to herrer har vist flair for at skrive fede manuskripter i en lang række film, så med “Unbroken” er vi helt i trygge hænder…

Også på skuespiller-siden er holdet kompetent, hvor Jack O’Connell har hovedrollen som Louis Zamperini…  Han leverer en kraftfuld og overbevisende præstation…  O’Connell har medvirket i en del britiske produktioner, og er i Hollywood-sammenhæng mindre kendt…  Det skulle dog ikke undre mig, om vi så mere til ham i de næste par år…

unbroken 6

Efter min mening er “Unbroken” en ganske god film, men også lige en anelse for lang…  Den kunne godt have være kortet en smule af i flere af scenerne, men det er jo smag og behag…  “Unbroken” er ikke nogen blockbuster, men har uden tvivl en masse gode kvaliteter, som filmelskere kan nyde godt af, hvis man som jeg vælger at sætte den på en aften i sofaen…  Rørende er det især at læse slut-teksterne, hvor det afsløres, hvordan det videre er gået med Louis Zamperini efter anden verdenskrig – og at filmen er en biografisk fortælling hører absolut til i den positive ende… En fiktiv fortælling ville uden tvivl have været mere dramatisk opbygget end tilfældet er med “Unbroken”…  Døm selv…

“Unbroken” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar