“Pan”

pan 1

“Pan” fra 2015 er ikke en videre prangende film…  Jeg var mildest talt ikke særlig begejstret for filmen, og det til trods for, at jeg helt fra mine tidlige barneår har været ovenud stor-fan af eventyret om den sælsomme flyvende gut ved navn Peter Pan – (Faktisk ansøgte jeg min mor om navneskifte, da jeg kom i skole og havde lært at skrive – Men hun nægtede dog pure, hvilket måske er godt nok)…

pan 2

Filmen skildrer ikke den traditionelle historie om Peter Pan, som vi ellers kender den, men forsøger at gå bag om historien, ved at berette om, hvordan den forældreløse Peter blev til Peter Pan…  Det fungerer for så vidt også ganske godt i starten, hvor vi oplever Peter på børnehjemmet…  Da han så bliver bortført af de grumme pirater og ført med til Ønskeøen, hvor Blackbeard hersker og regerer, tager filmen en drejning og begynder i den grad at blive både banal og plat – ja, nærmest barnlig – og det er vitterlig en skam…  Det kunne have været alletiders eventyr-film, som vi tilbage i 1991 oplevede det med Steven Spielberg’s “Hook”, men det er ligesom om at magien og eventyret ikke kommer helt til sin fulde ret i “Pan” og ikke kommer til at skinne igennem på samme markante måde, som Spielberg formåede at få det til med sin filmatisering af historien…

pan 3

Instruktør Joe Wright har sans for at fortælle sin historie – ingen tvivl om det – men den bliver bare alt for lige-ud-af-landevejen-agtig til rigtig at falde i min smag…  Selv ikke de prangende visuelle effekter og den forholdsvis dynamiske kameraføring, som han gør flittigt brug af formår at løfte filmens niveau…

Selv skuespillet er ikke videre storslået…  I rollen som Peter Pan er Levi Miller slet ikke i besiddelse af hverken charme eller andre specielle karakter-træk, som kunne gøre ham troværdig eller velvalgt til rollen…  I stedet bliver Peter Pan bare fremstillet mere eller mindre almindelig og ikke videre drilagtig eller med den barnagtige fantasi, som vi ellers kender ham for…

pan 4

Bedst fungerer Hugh Jackman i rollen som Blackbeard, hvor han leverer en tilpas ondskabsfuld og usympatisk præstation…  Det er i scenerne med  Blackbeard, at filmen efter min mening klart vinder sine point…  Alene den scene, hvor præsentationen af den grusomme kaptajn finder sted er absolut ét af de absolutte højdepunkter i filmen, og her formår man næsten (men også kun næsten) at løfte filmen op på samme niveau, som da vi bliver præsenteret for Kaptajn Hook i Spielberg’s film, som i denne er repræsenteret ved den fantastiske Dustin Hoffman…  For nu at blive ved Kaptajn Hook (som jo hedder Kaptajn Klo på dansk), så er han i “Pan” fortolket af Garrett Hedlund, og hans fortolkning af denne legendariske skikkelse fra eventyret er direkte latterlig, plat og på ingen måde frygtindgydende overhovedet…

pan 5

“Pan” er ikke en film, som anråber min begejstring…  “Pan” lander som en middelmådig filmoplevelse, som jeg sagtens kunne have været foruden, og jeg vil ikke sige, at man (som jeg gjorde) gør noget godt i at samle familien en lørdag aften for at se netop denne film…  Mine to ældste drenge på henholdsvis 14 og 17 år smuttede efter en halv time, min kone forlod også stuen i protest – og det endte med, at min yngste søn på 10 år og jeg kæmpede os igennem til den bitre ende – og at vi begge måtte sande, at vi i vores levetid havde set bedre film…  ØV..!

“Pan” får 4 ud af 7 stjerner.

starstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar