“Ondskabens øjne”

Silence

Hvor er det et morsomt tilfælde, at skulle starte det første indlæg på sin nye Blog med at skulle omtale og anmelde “Ondskabens øjne” fra 1991…  Det var netop i 1991, at jeg begyndte at anmelde film, og minsandten var det præcis “Ondskabens øjne” (eller “The silence of the Lambs”, som den hedder på original-sproget), som var min første rigtige anmeldelse…  Dengang skrev jeg dem på skrivemaskine i min ny-erhvervede lejlighed i Søndeborg, og i dag bliver den så redigeret og genudgivet på min helt egen Blog… 😉

Tilbage i 1991 så jeg “Ondskabens øjne” i biografen i Sønderborg…  Det var en dag, hvor biografen havde et helt særligt arrangement, som de kaldte for “Film-Marathon”, hvor konceptet var, at de på en hel dag viste 20 film fordelt på biografens to sale, hvor man kunne købe billetter til de enkelte film…  Jeg købte netop billet til “Ondskabens øjne, der blev vist klokken 15.00 og havde så en billet til “Araknofobi” til klokken 19.00…  (Og tænk, de kostede kun 20 kroner).

Dengang i 1991 var jeg voldsomt begejstret for filmen, og jeg gav den rask væk top-karakteren 7 stjerner…  Jeg har nu i fredags netop genset den sammen med min film-nørdede søn – og ja, begejstringen er stadig stor, men top-karakter bliver det ikke til i anno 2015…

Silence 3

Filmen handler om den endnu ikke-uddannede FBI-agent Clarence Starling, der får til opgave at infiltrere i den indsatte Hannibel Lector’s tanker om den serie-morder, der for tiden netop hærger i området…  Det er hendes ultimative test – og det især fordi Hannibal er en yderst farlig modstander selv bag tremmer…

Jodie Foster spiller den unge FBI-agent og leverer en ganske fortrinlig præstation, men den altoverskyggende skuespilspræstation i filmen må siges at være Anthony Hopkins’ meget uhyggelige fremtoning som den menneskeædende og dybt intelligente Hannibal Lector…  Hvem kan se sig fri for at få kuldegysninger hele vejen ned ad ryggen, når Hopkins med sin fremtræden på skærmen laver sin berømte hvislende lyd, som skal indikere, at han er mere end bare interesseret i at have sin besøgsfælle til en hyggelig konservation…?  Begge skuespillere vandt en Oscar for deres medvirken i filmen, som desuden vandt yderligere tre Oscars, nemlig for bedste film, bedste instruktion og bedste manuskript, og dermed blev “Ondskabens øjne” den tredje film i Oscar-historien, som vandt statuetten i de fem største kategorier…

Hele filmen igennem er der en meget dyster, makaber og mørk stemning, og instruktør Jonathan Demme har på mange måder formået at skabe en film, der på ingen måde er et glansbillede på, hvad amerikanske film ellers står for…  Her er der skruet totalt op for det uhyggelige aspekt – og filmen efterlader et publikum, der har været i et jerngreb, som på alle måder har været umuligt at ryste sig ud af…  Og netop derfor udmærker filmen sig, som en anderledes og helt igennem tour-de-force ind i de mørkeste afkroge af den menneskelige psyke…

Filmen er baseret på en roman af Thomas Harris – og denne kan jeg da samtidig stærkt anbefale, at man kaster sig over, hvis man kan lide krimi og spænding med et strejf af gys…  Det er samtidig den anden i rækken af bøger om Hannibal Lector, hvor den første hedder “Den røde drage”, den tredje hedder “Hannibal” og den fjerde, som er en indføring i, hvordan Hannibals opvækst gjorde ham til det monster, han er, hedder “Hannibal rising”…  Alle fire bøger er filmatiseret, dog udgivet i fuldstændig forkert rækkefølge…  “Ondskabens øjne” blev filmatiseret som den første (og ja, der findes en tidligere version af “Den røde drage”, som hedder “Manhunter” fra 1986, men som ikke tæller med i serien af de succesrige filmatiseringer, der først og fremmest skyldes Anthony Hopkins og hans karakter-fremstilling af Hannibal Lector)…  “Hannibal” blev filmatiseret i 2001, “Den røde drage” i 2002 og slutteligt “Hannibal rising” i 2007…

Silence 2

Jeg var, som nævnt, ikke helt oppe at ringe over gensynet med filmen, men dermed ikke sagt, at det er en dårlig film – Tværtimod…  “Ondskabens øjne” er en af den slags film, der borer sig ind i ens hukommelse, og den vil på intet tidspunkt i ens levetid forsvinde ud i glemslen…

“Ondskabens øjne” får 5 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar