“Kvinden der forsvandt”

gone 1

“Kvinden der forsvandt” er instrueret af David Fincher, som overraskede os med sin banebrydende film “Se7en” tilbage i 1995 og som tidligere havde givet os et formidabelt gys med den tredje film i rækken af Alien-film, og som senest bragte os første del af den amerikanske version af Stieg Larson’s fantastiske Millenium-trilogi; “The Girl with the Dragon Tattoo”…  Fincher kan altså noget indenfor det at lave film, hvor han især har været fokuseret på de mørke og ret dystre fortællinger, som han på fornuftig vis har levendegjort i en grad, så det har isnet ned ad ryggen på én…  Og “Kvinden der forsvandt” er her ingen undtagelse…

Der er netop en mørk, dyster og konstant lurende uforklarlig mystik forbundet med filmen, som efterhånden som handlingen skrider frem, mere og mere får løftet sløret for, hvad det er for noget makabert og uventet, som vi som publikum har i vente…  Og her må filmen siges at være en succes – for det lykkedes ret godt…

gone 2

Ben Affleck spiller en fortravlet forfatter, som pludselig opdager, at hans kone er forsvundet…  Han vælger at kontakte politiet og de tager også straks sagen meget alvorligt – især fordi der i efterforskningen er antydninger af, at der er begået en forbrydelse…  Ben får pressen på nakken, og et kæmpestort eftersøgningsapparat bliver sat i gang… Dog kommer Ben i mediernes søgelys på en helt anden måde end ventet, da han mistænkes for selv at have skaffet sin kone af vejen, og hans situation forvandles pludselig fra at skulle fokusere på at genfinde sin forsvundne kone til at udøve en række desperate forsøg på at bevise sin uskyld – Hvis man ellers kan regne med, at han trods alt er uskyldig…

Hele vejen gennem filmen rulles et tæppe ud, hvor man ikke aner hvordan det hele hænger sammen, før vi når hen imod slutningen af filmen – og som sagt er netop dette element i filmen lykkedes ret godt…  Der er til gengæld også en hel del andre elementer i filmen, som ikke er lykkedes nær så godt…  Blandt andet er Ben Affleck’s skuespilspræstation ikke videre prangende, men nærmest en smule tam, hvor man i den grad mangler at blive overbevist om, at han er en mand, som befinder sig i en totalt ulykkelig situation…  At han så har noget at skjule kommer heller ikke specielt overbevisende til udtryk, så hans præstation ender med at blive en af de mere skuffende af slagsen…

gone 3

Rosamund Pike, som spiller hans kone Amy, skinner langt mere igennem i filmen, og hun leverer en kraftfuld og yderst overbevisende skuespilspræstation, hvor hun virker yderst troværdig i rollen, og hvor hun både er charmerende og skræmmende på samme tid – Det er med andre ord en langt mere kraftfuld rolle, som Rosamund er blevet tildelt, og på en måde kan man jo også sige, at hun bærer hovedrollen, da titlen på filmen jo henviser til hendes karakter…  Min udelte respekt går uden tvivl til hende…

Mange af billederne i filmen er flot filmet, hvor David Fincher har gennemtænkt detaljerne og brugt de rigtige virkemidler, og især gør netop dette sig gældende i de scener, hvor hemmelighederne afsløres én for én…  Mange af disse vil være printet ind i hjernebarken lang tid efter at man har set filmen, og uden at afsløre for meget, så kan jeg vist roligt pointere, at mange af netop disse scener på ingen måde er egnede for det yngre publikum…

gone 4

“Kvinden der forsvandt” er således en blandet oplevelse, hvor både spænding, drama og nervepirrende chok-scener præger filmen, men hvor lidt platte, trivielle og temmelig uinspirerende scener også er fremtrædende, og disse er i tilgift også overdrevent potentielt urealistiske, hvor man virkelig sidder og overvejer, hvorfor man netop har valgt at personerne skal reagere på den måde, som de gør, og hvor det netop giver så meget ikke-mening…

På mange måder tror jeg, at bogen kunne være interessant at læse, men efter et tidligere bekendtskab med en af Gillian Flynn’s andre bøger plus det, at jeg nu har set filmen, får mig ikke umiddelbart til at kaste mig over roman-udgaven af filmen med iver og begejstring…

Med en spilletid på knap 2½ time er der tale om en helaftensfilm…  Den er også værd at bruge 2½ time på, men det var ikke nogen wow-oplevelse…  Nu har jeg set filmen, og det var så det – og hvis jeg har fået vakt lidt nysgerrighed blandt læserne af denne anmeldelse, så får man en god filmoplevelse, hvis man også vælger at se filmen – En god film-oplevelse, dog uden at være prangende…

“Kvinden der forsvandt” får 4 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar