“Skammerens datter”

skammer 1

Nu hører jeg ikke lige til den gruppe af danskere, som har læst Lene Kaaberbøls meget omtalte og roste ungdomsfantasy-roman-serie, og derfor er mine forestillinger om, hvad der venter mig ikke så højtragende, som fx dem, som min søn havde, da han så filmen, efter at have læst bogen først… Min søn var i biografen for at se filmen og han var ikke synderligt begejstret – mest med den begrundelse, at man i filmen springer rigtig meget af romanens handling over…
Jeg var nu af den overbevisning, at “Skammerens datter” er en yderst seværdig film – en flot bearbejdelse af en af dansk litteraturs største børne- og ungdomsforfatteres værker… Det er en barsk og til tider tangerende til uhyggelig film, og de yngste skal nok beskyttes mod at se den… Det er ikke en decideret børnefilm, som kan sammenlignes med “Far til 4”-filmene, men derimod en stærk fortælling om mod, retfærdighed, skyld og uskyld – og det er bestemt ikke nemt for hovedpersonen Dina at navigere rundt i en verden, hvor ondskaben regerer og hvor farerne lurer overalt, hvor man træder…
Lige til at starte med tænkte jeg, at det dog var en dyster og til dels også makaber film, som jeg havde foreslået og også startet som lørdag-aften-familie-underholdnings-hygge, men efterhånden gik det op for mig, at denne stemning bare fortsatte og at den tilmed lagde endnu flere lag på af samme skuffe… Der er virkelig tale om en barsk fortælling om overlevelse, og skuespillerne er allesammen overbevisende i deres respektive roller – hvilket er en ting, som dansk ungdomsfilm har fejlet på gentagne gange, hvor skurkenes hjælpere i film som fx “Tempelriddernes skat”, “Antboy” og “Oskar og Josefine”… Især er Søren Malling og Peter Plaugborg rigtig gode, mens Rebecca Emilie Sattrup i rollen som Dina vitterligt er et fund – hun er bragende god i en særdeles vanskelig rolle…

skammer 2
Så ja, min mening om filmen skinner forhåbentlig igennem som positiv – Og jeg glæder mig i hvert fald til en mulig fortsættelse af eventyret… Instruktør Kenneth Kaintz har i hvert fald gjort et fornuftigt stykke arbejde med filmatiseringen af en af Danmarks mest betydningsfulde ungdomsromaner, og jeg kan absolut ikke forestille mig, at forfatter Lene Kaaberbøl er skuffet over resultatet…
Rent filmisk set er “Skammerens datter” ikke prangende flot, som fx set i “Harry Potter”-filmene, men netop fordi temaet er så dunkelt og dystert, passer de mørke dekorationer fra både borg og by rigtig godt til filmen – og forarbejdet virker derfor på den måde gennemtænkt og resultatet virker gennemarbejdet…
“Skammerens datter” får 5 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

2 Comments

Skriv et svar