“Creed”

creed 1

Så blev man lige overvældet af en nostalgisk rutsjebanetur, hvor både følelserne og nerverne sidder helt uden på tøjet…

Helt specielt var det for mig at overvære den syvende film i rækken af “Rocky”-film, som her har fået titlen “Creed”, da jeg er vokset op med denne filmlegende…  Og især har jeg oplevet, at det med film nummer 5 og 6 i rækken er gået en del ned af bakke, hvor så film nummer 7 i den grad får sparket liv i føljetonen og dermed beviser, at Rocky er en film, som ingen kan sige sig fri for at have gjort sin indflydelse gældende i filmhistorien…

Adonis Creed, spillet af Michael B. Jordan er vokset op på et børnehjem, efter at han i en tidlig alder både har mistet sin mor og sin far…  Hele sit unge liv har Adonis kæmpet for at overleve – også med næverne – og det måske ikke så sært, da der i hans blod er gener fra den storslåede bokse-mester Apollo Creed…  Da Adonis bliver voksen, opsøger han en anden legende; nemlig Rocky Balboa, spillet af Sylvester Stallone, som han gerne vil have som træner…  Rocky nægter i starten, men øjner snart potentialet i den unge og ivrige bokser…

creed 2

Historien om Apollo’s søn udspiller sig med netop den nerve og intensitet, som vi kender det især fra de fire første “Rocky”-film…  Spændingsniveauet ligger helt i top, og der er tilsat præcis den rette dosis sentimentalitet og dramatisk krydderi, som gør, at publikums indlevelse på ingen måde kan udeblive…  Vi kender allesammen historien, men alligevel formår instruktør Ryan Coogler at levendegøre filmen på en helt ny måde, så det absolut ikke gør noget, at man på forhånd ved, hvordan udfaldet af filmen bliver i den sidste ende…

Først og fremmest skal både Michael B. Jordan og Sylvester Stallone fremhæves og roses for deres pragtpræstationer, hvor især sidstnævnte i højere grad end nogensinde kan være stolt af sit arbejde foran kameraet, og hvor en Oscar-statuette sagtens kunne komme på tale…  Stallone er mildest talt forrygende i rollen som aldrende bokser, hvor han formår at fremtrylle og spille på hele følelsesregisteret – Det er eminent godt spillet af en herre, som har været på skærmen adskillige gange inden for de sidste 40 år…

creed 3

Dernæst skal kameraføringen også nævnes, som en af de elementer, der gør “Creed” til mere end bare en almindelig bokse-film…  Her er billederne mere levende end nogensinde, og den måde som især kampene er optaget og filmet på, vil jeg tillade mig at kalde intet mindre end banebrydende og nyskabende indenfor det, som vi kender som kampsportsfilm…  Det er et eminent flot arbejde, som der her er blevet udført – og helt igennem realistisk og levendegjort af hele holdet bag filmen…

Jeg er sikker på, at denne film vil kunne begejstre også nystartede seere af den legendariske føljeton, men der er ingen tvivl om, at et forhåndskendskab til filmene gør det lidt lettere at finde begejstringen frem, da der på mange måder er henvisninger til alle de foregående film…  “Creed” er dog noget helt særligt – og et frisk pust i den rigtig gode retning i forhold til, hvad man ellers kunne forvente af en boksefilmsserie, som de senere år har skuffet mere end glædet…  “Rocky”-filmene har slet ikke kunnet hamle op med film, som fx. “Warrior”, “The Wrestler”, “The Fighter” eller senest “Southpaw”, men med “Creed” kommer den rigtig godt igen, og jeg er sikker på, at vi vil få endnu mere at glæde os til i fremtiden…

creed 4

“Creed” er ikke bare et sentimantalt indblik i to bokseres forskellige verdener af forskelligheder, hvor både problemer, kriser og personlige kampe skal overvindes, men er et helstøbt mesterværk, hvor man råt for uforsødet får oplevet at livet skal leves, og at det også i mange henseender kan gøre ondt, men at man altid må finde og søge de rette løsninger, frem for at smide håndklædet i ringen…  Man er i sandhed herre over sit eget liv, og de valg man træffer, må man selv stå til regnskab for – og man må følge beslutningerne til dørs…

“Creed” er en af den slags film, som man ikke må gå udenom…

“Creed” får 6 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar