“Profondo Rosso – Mord i rødt”

Original titel: “Profondo Rosso”
Alternative titler: “Deep Red”, “Mordets melodi”, “The Hatchet Murders”
Instruktion: Dario Argento
Medvirkende: David Hemmings, Daria Nicolodi og Gabriele Lavia
Udgivet: 1975
Spilletid: 127 minutter

En synsk kvinde, der påstår at kunne aflæse folks tanker bliver pludselig myrdet, da en gemen morder mener, at hun kan gå hen og gøre livet lidt for farligt for ham… En notorisk engelsk musiker bliver på en sær måde blandet ind i opklaringen, og får også gentagne gange en mistanke om, hvordan tingene hænger sammen eller hvem, der i hvert fald kan have kendskab til nyttige og brugbare oplysninger, der kan hjælpe med opklaringen… Dog vil skæbnen, at morderen konstant er ét træk foran opklaringsarbejdet, og dette fører selvsagt til endnu flere ret så makabre mord…

“Mord i rødt” er en italiensk produceret kriminal-film, som er iscenesat af den legendariske filminstruktør Dario Argento, hvor denne film er én af hans tidligste værker, og bliver også af mange filmkritikere, filmanmeldere og filmentusiaster regnet for at være blandt hans tre bedste film… Her er jeg på ingen måde enig, for der er tale om en langsommelig og intetsigende historie, der rulles ud og er centreret omkring en række ubehagelige scener, hvor uskyldige ofre koldblodigt myrdes på grotesk og makaber vis… Der er nogle, som kan se ypperlig kunst i sammensætningen af denne film, men det er for mit vedkommende en smule svært at få øje på… Der er dog i visse scener, hvor der bliver anvendt helt særlige kamera-teknikker, såsom ultra-close-ups, point-of-view-optagelser og i visse tilfælde også en helt særlig kobling mellem musikken og billederne – men det hele er sporadisk repræsenteret, og derfor er det kunstneriske for mit vedkommende en smule udvisket…

Filmen er én ud af over hundrede film, der tilhører den undergenre, der betegnes som “giallo”, som typisk er tilknyttet de italienske film, der forenklet sagt har en handling, der er centreret omkring en masse mystiske mord… Setup’et i disse film er rimelig ensartet, og bærer præg af, at opklaringen konstant forpurres, da morderen hele tiden formår at spille nye kort ud imod politiet, og en del af Dario Argento’s film hører unægteligt til denne subgenre… Der findes dog også en række amerikanske film, der er bygget op omkring det samme koncept, hvor “Rødt chok” fra 1973, “Klædt på til mord” fra 1980, “Iskoldt begær” fra 1992 og sågar “Maskernes nat” fra 1978 er allerhøjeste grad er inspireret af de såkaldte “giallo”-film…

Jeg kan ikke anbefale, at man begynder at kaste sig over “Mord i rødt”, da det er en kedelig og uinspirerende film, som slet ikke kan sammenlignes med de allerbedste værker, som Dario Argento har lagt navn til… Man opdager det nok ret hurtigt, da filmen allerede i starten slår tonen an, og hvis er er bare en lille smule kyndig indenfor den filmiske verden, så vil man også allerede her forstå, at der ikke er noget, der ændrer sig gennem de over to timer, som venter én forude… Man kan dog med fordel nøjes med at se én af de to forkortede udgaver, der har en spilletid på henholdsvis 101 minutter og 105 minutter, hvor man naturligvis misser ud på nogle væsentlige detaljer, men hvor man knap skal stå pinen igennem helt så længe…

“Profondo Rosso – Mord i rødt” får 2 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Profondo Rosso – Mord i rødt” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar