“Opera”

Original titel: “Opera”
Instruktion: Dario Argento
Medvirkende: Christina Marsillach, William McNamara og Daria Nicolodi
Udgivet: 1987
Spilletid: 107 minutter

En kæmpe opsætning på en operaforestilling, der er bygget over Shakespeare’s “Macbeth”, er ved at gå i vasken, da hovedrolleindehaveren kommer ud for en ulykke… Heldigvis er der dog kørt en stand-in i stilling, og hun er mere end klar til at overtage rollen, hvilket dog også er meget belejligt for en hemmelig beundrer, der lurer i kulissen, og som er så optændt af sit begær efter at eje hende helt for sig selv, at det fører til en række brutale mord… Politiet bliver naturligvis sat på sagen, da de første lig begynder at dukke op, men sporene er temmelig udviskede og ret sparsomme, hvilket kun er med til at besværliggøre efterforskningen…

“Opera” er en lidt sær blanding mellem en thriller, en krimi og en decideret gyser-film, som er instrueret af italienske Dario Argento – og som af mange filmkritikere anses som hans sidste store værk, hvor han gør brug af de virkemidler, som han er blevet så kendt for at anvende i sine film… Her i “Opera” oplever vi især en ret avanceret brug af kameraføring, hvor der i den overvejende del af scener er gjort brug af teknikker som panoreringer, skæve vinkler og zoom for at gøre oplevelsen til noget helt særligt – og så er er også i ret mange scener sågar gjort brug af det, som kaldes for point-of-view, hvor kameraet følger en persons bevægelser ved nærmest at udgøre denne persons øjne, hvilket er en super fin teknik, der er med til at optimere helhedsindtrykket af en film, og samtidig opbygge en helt særlig stemning omkring filmen…

Rent handlingsmæssigt er filmen rimelig tam, selvom der af og til bliver begået et mord, hvor voldsomheden og det vulgært makabre er meget fremtrædende i disse scener, som derfor også er med til at gøre dem endda meget ubehagelige at overvære… Dette er dog ét af Dario Argento’s varemærker, og dermed ikke til at komme udenom, når man vælger at se en film af den internationalt anerkendte filminstruktør, men lad mig understrege, at der her i filmen er tale om ret så groteske og vildt blodige scener, som decideret virker direkte frastødende… Handlingen er naturligvis centreret omkring disse makabre mord, men der bliver ikke skabt nogen direkte spændingsmomenter i filmen, hvor man kan fornemme, at intensiteten stiger – og så er det helt uforståeligt, at hovedpersonen, der i øvrigt spilles ganske okay af Christina Marsillach, reagerer så underligt på de mord, som hun bevidner, hvor hun på alle måder virker fuldkommen upåvirket og fortsætter bare ufortrødent med de ting, som hun normalt foretager sig, hvilket helt klart er filmens absolut største minus…

“Opera” hører til den subgenre indenfor gyset, der kaldes for “giallo”, der dækker over et filmisk begreb, som primært er tilknyttet de italiensk producerede film, og som har en handling, der er centreret omkring mystiske fiktionelle hændelser, hvor der indgår elementer fra slasher-genren, de psykologiske thrillers, sexploitation-genren, eksperimenterende psykedeliske film og i sjældne tilfælde også fra de overnaturlige horror-film… Man kan overordnet sige, at “giallo” er en genre, hvor handlingen tager udgangspunkt i mord-mysterier af særdeles grov karakter, hvor et anstrøg af perversiteter kommer i spil… Her i “Opera” er det tydeligt, at filmen tilhører denne subgenre – og den er dermed langt fra den eneste af Dario Argento’s filmiske værker (og en hurtig søgning på google viser, at der er over hundrede filmtitler, hvor betegnelsen er tilknyttet)… “Opera” er ikke en film, som vil tiltale det gængse publikum, men for film-nørder, og for den gruppe af film-entusiaster, som hele tiden higer efter at få udvidet sin filmiske horisont, er filmen helt sikkert anbefalelsesværdig – og især på grund af den kunstneriske opsætning, som Dario Argento så mesterligt håndterer… Og så skal det lige nævnes, at filmen findes i en forkortet udgave med en spilletid på 88 minutter…

“Opera” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Opera” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar