“Creep”

Original titel: “Creep”
Instruktion: Christopher Smith
Medvirkende: Franka Potente og Vas Blackwood
Udgivet: 2004
Spilletid: 85 minutter

Vi befinder os i London, hvor en ung kvinde er på vej hjem fra en fest… Hun tager ned i metroen for at transportere sig selv lidt hurtigere afsted til sit bestemmelsessted, men hun falder i søvn, mens hun venter på toget, og da hun vågner igen, er hun helt alene… Perronen og selve metro-området er spærret af for natten, og ingen kan hverken komme ind eller ud – så hun er fanget… Her må hun dog sande, at hun ikke er helt alene, da noget ondskabsfuldt befinder sig nede i undergrunden sammen med hende, og denne vederstyggelige skabning tørster efter blod, og derfor er kvinden ikke blot alene og forladt, men også pludselig forfulgt – og hun må kæmpe for at overleve natten nede i de mørke tunneller…

“Creep” er en britisk produceret gyser, som på mange måder egentlig fungerer ret godt, hvor den sagtens kan hamle op med en del af dem, som bliver spyttet ud fra det store Hollywood… Uhyggen her i filmen serveres i form af en klaustrofobisk stemning, hvor man ikke helt aner, hvornår det for alvor bliver farligt – og så er der naturligvis også tale om et bloddryppende og makabert klimatisk opgør, hvor man også lige skal kæmp en ekstra gang for ikke at se sit maveindhold lande et sted, hvor det ikke hører hjemme… Når det er sagt, så har filmen dog også et par mangler, hvor der især kan peges på, at der savnes en lidt mere dybdegående handling, og hvor man (til trods for den forholdsvis korte spilletid) spilder alt for meget tid på en lidt intetsigende midtersektion, hvor filmens hovedperson bare farer forvildet rundt uden at have nogen egentlig plan, som hun følger…

Den forfulgte kvinde spilles ellers ganske fornuftigt af Franka Potente, der også har gjort sig særdeles bemærket i den tysk producerede “Lola Rennt”, som er en helt igennem fantastisk film… Potente har en evne til at udtrykke sig på en helt særlig måde, når hendes karakter havner i en desperat situation, og hendes talent og evner indenfor det skuespilsmæssige fag hører bestemt til i den kvalitetsmæssige høje ende, og hendes måde at indleve sig i sine roller på er beundringsværdige, hvor hun her i “Creep” ikke gør nogen undtagelse… Ud over Franka Potente kan man opleve en ganske udmærket præstation fra Vas Blackwood, der tilføjer et friskt pust med sin medvirken, men ellers er det de ganske effektive special-effekter, der dominerer billedet, hvor der også rent filmteknisk er gjort et fint stykke arbejde med at få gyset bragt frem på den bedst mulige måde…

“Creep” er en af de mere oversete film, men den er egentlig en ganske seværdig lille film, som ikke byder på noget ud over det sædvanlige, men som leverer varen på en simpel og ganske effektiv måde… Så er man tilhænger af gys og horror, hvor splatter-elementerne er fremtrædende, så må man ikke misse ud på denne lille engelske gyser, som i øvrigt skiller sig ud på den lydmæssige side ved at have ladet gruppen The Insects kreere en helt særlig form for underlægningsmusik, der i bund og grund er ret så interessant at lytte til… Som der derfor kan læses af ovenstående anmeldelse, så er der flest elementer, der taler for, at man som minimum giver “Creep” en reel chance…

“Creep” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Creep” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar