“Unsane” (2018)

Original titel: “Unsane”
Instruktion: Steven Soderbergh
Medvirkende: Claire Foy, Joshua Leonard og Amy Irving
Udgivet: 2018
Spilletid: 98 minutter

Claire Foy spiller en ung kvinde, der bliver forfulgt af en ukendt stalker… Dette foregår i overvejende grad i det skjulte, og beviserne er kun tvivlsomme, og derfor indvilliger hun mere eller mindre ufrivilligt i at lade sig indskrive på et psykiatrisk hospital i en ganske kort periode, så hun i første omgang lige kan få klarlagt, at hun ikke fejler noget, og at hun er i en stabil mental tilstand… Tingene udvikler sig dog i en uforudsigelig retning for den unge kvinde, da opholdet bliver til en frarøvelse af hendes frihed, da man vurderer, at hun er ude af stand til at fungere normalt ude i samfundet, hvor hun vil være til fare for både sig selv og sine omgivelser – og alt imens har hendes forfølger lige pludselig også fået frit spil i forhold til at udleve sin drøm…

“Unsane” er en mærkelig film – Men på den gode måde… Den starter egentlig ganske fint ud, men ret hurtigt begynder man at stille sig selv spørgsmålet, hvad det egentlig er, som man er vidne til – og der kommer ikke rigtig nogen afklaring i en længere periode, som er hen over den midterste sektion af filmen… Pludselig begynder det hele dog at give ret god mening, hvor trådene samles og sluttes af i en ret så tilfredsstillende finale, hvor man også får lov til at opleve ens puls sige og ens åndedræt blive hurtigere i takt med at spændingsmomentet i filmen langsomt øges…

“Unsane” er en usædvanlig thriller, og i starten havde jeg den helt klare opfattelse af, at der var tale om en genindspilning af Dario Argento’s film fra 1982, hvilket dog slet ikke er tilfældet… “Unsane” er helt og holdent instruktør Steven Soderbergh’s eget projekt, hvor han med sit talent for kunstneriske beføjelser får skabt en anderledes og klaustrofobisk krimi, der også i sin tilblivelse og i den tekniske udførelse giver et tydeligt billede af, at der her er tale om en film, der forsøger at afdække en historie om det at føle sig indelukket, overset og i klemme… Først og fremmest (og mest bemærkelsesværdigt) er hele filmen optaget på en iPhone 7, hvilket giver en lettere kantet format, samt en billedkvalitet, der i de fleste henseender minder om hjemmeoptagelser – selvom filmen efterfølgende er blevet klippet sammen og bearbejdet, så den tager sig flot og præsentabelt ud… Billederne er knivskarpe, og der er på alle måder tænkt ind i tilblivelsen af filmen, at man har skullet optage scenerne fra forskellige vinkler, som også giver filmen en ekstra dimension…

I hovedrollen kan man opleve en særdeles velspillende Claire Foy, der med rollen som Sawyer Valentini udviser stor indlevelse i sin karakter, der også er både troværdig og overbevisende… Claire Foy bærer helt enkelt filmen sikkert og godt over målstregen, og man kan ikke andet end være en smule benovet over den måde, som hun udviser talent for det skuespilsmæssige fag… Filmen er i sin helhed spændende og interessant, hvor man i den lange midtersektion skal væbne sig med en god portion tålmodighed, som så bliver belønnet i den sidste ende… Først og fremmest vil jeg anbefale filmen på grund af, at den er et så anderledes bud på en film i forhold til, hvad der er gængs – og så er der ved et nærmere studie helt klart også en hel del lag i filmen, hvor man med den fornødne analytiske tilgang kan blive klogere både på det kunstneriske indhold og den menneskelige psyke…

“Unsane” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Unsane” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar