“Spider-Man 3”

Original titel: “Spider-Man 3”
Instruktion: Sam Raimi
Medvirkende: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace og Bryce Dallas Howard
Udgivet: 2007
Spilletid: 139 minutter

Peter Parker har efterhånden fundet en form for balance mellem det at være superhelt og at have et normalt fungerende kærlighedsliv… Der har i den seneste tid været forholdsvis stille i New York, men pludselig begynder farerne igen at dukke op, samtidig med at nye afsløringer på hemmeligheder fra fortiden kommer frem i lyset… Spider-Man må både i kamp med The Green Goblin og The Sandmen samtidig med, at han må kæmpe for fortsat at have hold i sit forhold til Mary Jane, der stille og roligt begynder at krakelere – og endnu værre bliver det, da Peter Parkers mentale sind bliver overtaget af en parasit fra det ydre rum…

Den tredje filmatisering i serien om Spider-Man tager et lille dyk nedad i forhold til den måde, som de to andre film gik direkte ind under huden på én… De var udstyret med en helt særlig form for dybde, som gjorde dem til en helt særlig oplevelse at overvære, og her i “Spider-Man 3” er denne intensitet og dybdegående måde at skildre begivenhederne ikke helt tilstede på samme måde – og det kunne sagtens hænge sammen med, at man her i filmen vil alt for mange ting på samme tid… Det havde været et klogt træk at lade en fjerde film samle op på alle trådene og udspille en form for afslutning på sagaen, så der havde været den fornødne tid til at gå i dybden også her i den tredje film…

Dermed dog ikke sagt, at “Spider-Man 3” er en dårlig film, for det er den bestemt ikke… Der er knald på, og der bydes på masser af tempofyldt og spændende action samtidig med, at man fortsat følger Peter Parkers personlige problemer, som han altid kæmper med – og det både med sit forhold til Mary Jane, men i høj grad også de kvaler, som det giver at være udstyret med superkræfter og det ansvar, der unægteligt følger med… Her kommer vi også til at opleve Peter Parker blive udsat for forskellige former for moralske dilemmaer, hvor han kæmper på det følelsesmæssige plan – og flere af disse scener kommer helt klart til at fremstå som de stærkeste og mest følelsesladede i filmen… Filmen er også tredje gang iscenesat af Sam Raimi, der også er helt på den sikre side i forhold til at få fyret godt op under kedlerne, når de mange action-scener skal afvikles, hvor han også er godt hjulpet af et team, der har gjort et kæmpestort stykke arbejde med at få de visuelle effekter til at tage sig bedst muligt og særdeles overbevisende ud, hvor der også her i filmen er tale om en detaljerigdom, som man ikke kan andet end blive imponeret over…

Hovedrollerne indtages igen af Tobey Maguire og Kirsten Dunst i rollerne som Peter Parker og Mary Jane Watson, og de har lige fra den første film været indbegrebet af de oprindelige karakterer, som i sin tid tilbage i 1962 blev skabt af Stan Lee og Steve Ditko… I denne film er Spider-Man oppe imod The Green Goblin, der spilles af James Franco, The Sandman, der spilles af Thomas Hayden Church og Venom, der spilles af Topher Grace – og så kan man opleve en ung Bryce Dallas Howard i rollen som Gwen Stacy, og alle som én gør et glimrende stykke arbejde i forhold til at få karaktererne til at fremstå så levende og troværdige som overhovedet muligt… Rollen som J. Jonah Jameson (Parkers såkaldte chef på avisen The Daily Bugle) spilles af J.K. Simmons, der gennem alle tre film har leveret en fuldkommen fantastisk præstation som den hurtigttalende, tvære og sortseeragtige chefredaktør – og han har samtidig været med til at skabe en smule adspredelse i form af nogle virkelig morsomme scener – Det er en helt igennem fantastisk fortolkning af denne uundværlige karakter, som her leveres, og bestemt også én præstation, der ikke må gå upåagtet hen…

For nu at runde denne formidable trilogi af er jeg nødt til at sige, at “Spider-Man”-filmene (2002-2007) er store filmiske mesterværker, som man bestemt ikke må eller skal snyde sig selv for… Man får spændende og flot action serveret i overdådigt iscenesatte scener, hvor visuelle effekter og produktionsdesignet er imponerende sat op – og så får man en historie om dyb, inderlig, stærk og umulig kærlighed serveret, som bare tilføjer en helt anden dimension til filmen, end hvor det bare gælder om at bekæmpe superskurke… Det har været en af de helt store kvaliteter ved de tegnede udgaver i seriehæfterne, og det er én af de helt grundlæggende elementer i historien om Peter Parker alias Spider-Man – og helt uundværlige…

“Spider-Man 3” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Spider-Man 3” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar