“Avatar”

Original titel: “Avatar”
Instruktion: James Cameron
Medvirkende: Sam Wortington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stepehn Lang og Michelle Rodriguez
Udgivet: 2009
Spilletid: 162 minutter
Extended cut: 171 minutter
Director’s cut: 178 minutter

I en fjern fremtid er det lykkedes menneskeheden at udforske Universet ud over grænsen for vores eget solsystem, og dermed er en kolonisering på planeten Pandora blevet en realitet… Formålet er dog ren profit, hvor man har opdaget et nyt og uvurderligt metal, som med fordel ville kunne anvendes på Jorden – og derfor er denne mindre koloni udelukkende bestående af minearbejdere, forskere, og et særdeles effektivt vagtteam… Man anvender en helt ny form for teknologi til at udforske i området, som er beboet af et fredeligt folkefærd, der lever i pagt med naturen, hvor man lader et menneske styre en avatar, som rent udseendesmæssigt falder ind i mængden af oprindelige beboere, og selvsagt er disse ikke interesseret i fremmed indblanden, som i sidste ende kan føre til kaos, død og total udslettelse af hele planeten…

“Avatar” er en stor film… Et fantastisk filmisk projekt, og en fremragende indføring i, hvordan man skal skrue en historie sammen på, der både leverer et budskab om en bæredygtig fremtid og en spændende og actionfyldt fortælling om moralske dilemmaer… “Avatar” er gennemgående en sindsygt flot film, hvor man kun kan blive imponeret over den filmiske visuelle design og den avancerede teknologiske brug af virkemidler, som man tydeligt oplever her i filmen… Man er betaget af filmen og helt opslugt af alt det, som på magisk vis udfolder sig på skærmen – og i al sin enkelthed kan man slutte, at “Avatar” udgør en fortryllende filmoplevelse…

Filmen er instrueret af James Cameron, der med sin eminente sans for detaljer, og sin passion for det visuelle medie altid er i stand til at formidle en fuldstændig fantastisk fortælling, og har gennem sin lange karriere beriget det filmelskende folk en lang række af de allerbedste filmiske oplevelser… James Cameron har siden sin spæde start tilbage i 1981 instrueret otte spillefilm, og af disse otte er syv af dem fra min side landet på en bedømmelse, hvor der er blevet tildelt syv ud af syv stjerner, hvor to af disse syv film sågar har sprængt skalaen og er blevet tildelt otte ud af syv stjerner – og det siger da en hel del om Cameron’s evner til ikke at gå på kompromis med det kvalitetsmæssige resultat af sine filmiske projekter… Her i “Avatar” imponerer han endnu en gang med sin fuldkommen forrygende måde først at lade sit publikum indlulle i det univers og den ramme, som bliver etableret – for derefter at lade handlingen udspille sig efter alle kunstens regler… I visse henseender kan man ikke ligefrem sige, at det er filmisk kunst, der leveres af James Cameron – men lige netop med “Avatar” er der helt tydeligt et strøg af kunstnerisk islæt over filmen… Oftest er der i Cameron’s film kastet det tungeste af det tungeste skyts ind i filmen, og her gør “Avatar” heller ingen undtagelse – og det gode og afgørende er, at det virker…

Filmens hovedrolle spilles af Sam Wortington, der dog mest kan opleves i skikkelse af sin avatar, hvilket han også gør ganske fortrinligt… Generelt er filmen velspillet af samtlige medvirkende, hvor det dog i menneskeskikkelse især er Stephen Lang i skurkerollen, der gør sig bemærket med en helt særlig indlevelse i sin karakter… Filmen er teknisk set et overflødighedshorn af flotte visuelle effekter, hvor der er kræset for alle detaljer ligefra det imponerende og prangende produktionsdesign til de bombastiske actionscener, hvor tingene bestemt ikke går stille for sig… Dertil kommer den forrygende musikalske score, der er komponeret af James Horner, og som hele vejen underbygger stemningen i filmen med smukke toner og iørefaldende passager… Filmen vandt også ganske velfortjent hele tre Oscar-statuetter under den årlige prisuddeling, hvilket var i kategorierne bedste kameraføring, bedste visuelle effekter og bedste produktionsdesign – og så var filmen desuden nomineret i kategorierne bedste film, bedste instruktion, bedste klipning, bedste musik, bedste sammensætning af lyd og bedste klipning af lyd…

“Avatar” er en helt unik film… Det er en rejse ind i en helt anden tid, og en rørende fortælling om kærlighed og om det, som der er vigtigt at værne om i livet… Det er en actionmættet og vildt spændende historie om det godes kamp mod det onde, som på alle måder er anderledes… Det er en vedkommende og fængslende film, der også rent følelsesmæssigt går ind og piller ved ens hjerte og sind – og så er det bare en ubeskrivelig filmisk bedrift, som James Cameron og hele den stab af folk, der har været tilknyttet projektet kan være meget stolte over at have været en del af… Filmen så dagens lys tilbage i 2009 og der har i en længere årrække været annonceret i hvert fald to efterfølgere, der i mellemtiden er blevet til hele fire efterfølgere, der efter sigende skulle være optaget simultant, og som står til at skulle have premiere i henholdsvis 2021, 2023, 2025 og 2027 – og det er vi nogen, der glæder os rigtig meget til… Herfra kan jeg kun anbefale, at man ikke misser ud på den første “Avatar”-film, som er en helt igennem fantastisk film…

“Avatar” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Avatar” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar