“Leon”

Original titel: “Léon”
Instruktion: Luc Besson
Medvirkende: Jean Reno, Natalie Portman og Gary Oldman
Udgivet: 1994
Spilletid: 110 minutter
Director’s Cut: 133 minutter

Leon er en professionel lejemorder, og én af de bedste af hans slags… Han udfører altid arbejdet med den allerstørste perfektion, og altid så diskret som muligt – og derfor er han også eftertragtet i visse kredse… En dag er han tilfældigvis nødt til at tage den unge pige Mathilda under sine vinger, da hun søger tilflugt hos ham, efter at have oplevet sin egen familie blive myrdet af gangstere… Leon er ikke vant til at skulle varetage opgaven som familiefar, og hans profession kommer også til at tage sig langt mere risikabelt ud… Pigen er dog ikke sådan at slippe af med igen, og ønsker desuden at hævne sin families død – og derfor indgår hun en aftale med Leon om at blive oplært som professionel lejemorder…

“Leon” er virkelig bare en fantastisk film… Den indeholder rigtig mange lag, og har en helt særlig uimodståelig dybde over sig, som bare gør den til en fremragende film… Først og fremmest er filmen iscenesat med en meget stilsikker hånd af Luc Besson, der på alle måder kræser for detaljerne i hver eneste scene, som dermed kommer til at fremstå knivskarpe i al deres enkelthed, og bliver afviklet med en intensitet, som i visse henseender får én til at gispe efter vejret… Der er tale om en sindsygt spændende actionthriller, men “Leon” er ikke en helt tilfældig én af slagsen, for her kan man tale om, at der fra Besson’s side er udført en kunstnerisk bedrift, som vil tilskrive filmen en velfortjent plads som en udødelig klassiker indenfor filmhistorien… Det er bestemt heller ikke uden grund, at filmen placerer sig som nummer 31 på IMDB’s liste over de bedste film nogensinde…

“Leon” er tætpakket action, hvor spændingen driver ned af væggene, men det er samtidig en fortælling om en mand, som har hjertet det helt rette sted, og så er der også bare tale om en romantisk film, hvor “det forbudte forhold” mellem hovedpersonen og den unge pige er charmerende skildret og ikke til at stå for – Og så viser netop dette, at kærlighedens veje sommetider er andet end lyst, begær og naturlige drifter, men at der også findes kærlighed, hvor grundlaget er et helt andet… “Leon” er en af den slags film, som går ind og river lidt i hjertekulen, og så serveres der samtidig en gennemgående spændende historie, som man ikke kan andet end at blive grebet af…

I hovedrollen kan man opleve Jean Reno, der er fuldkommen forrygende… På en måde kan man sige, at han lidt gentager sin rolle fra den franske film “Nikita”, som Luc Besson også instruerede, men her får han så bare sin helt egen historie… Rollen som den indadvendt og introverte, og samtidig kærlige Leon, der elsker sin potteplante overalt på jorden, og som med sine alt for korte bukser, sin lange jakke og sin karakteristiske kalot er som skræddersyet til Jean Reno, der aldrig har været bedre på film (selvom han altid er god)… I rollen som Mathilda kan man opleve en meget ung Natalie Portman, som også virkelig er et fund til rollen, og som leverer en præstation som er helt igennem beundringsværdig, hvor hun på alle måder udviser sit talentfulde potentiale… Rollen som skurk er tildelt den altid habile Gary Oldman, der med rollen som Stansfield leverer én af sine absolut bedste præstationer, hvor han med en skræmmende indlevelse fremstiller et uhyre i menneskelig skikkelse…

Filmens lydside er helt igennem fænomenal, hvor Eric Serra har komponeret et meget iørefaldende soundtrack, der hele vejen gennem filmen underbygger stemningen i både de dramatiske øjeblikke, de mere actionprægede momenter, samt de yderst sindsoprivende og spændende scener, hvor man nærmest holder vejret… Serra’s måde at komponere musik på adskiller sig en hel del fra andre gængse komponister, hvor han i udpræget grad anvender elektroniske instrumenter til at få opbygget den helt rette underlægningsmusik til de filmiske projekter, som han er tilknyttet… Så at dømme ud fra den velskrevne handling, den kunstneriske iscenesættelse af filmen, de forrygende skuespilspræstationer, samt den velkomponerede understøttende musik kan man ikke gå galt i byen med “Leon”… I øvrigt eksisterer filmen i tre forskellige versioner, hvor den korte har en spilletid på 110 minutter, mens den internationale udgave er på 133 minutter og den oprindelige uklippede version er på hele 136 minutter… Sidstnævnte udgave er nærmest ikke til at opdrive, og jeg har her set director’s cut-udgaven på 133 minutter, som helt sikkert også er den helt rigtige version af filmen at vælge – En god film skal nydes i hele dens længde, og en fremragende og fuldstændig fantastisk film skal der ikke klippes i, og netop en sådan film er der tale om med “Leon”…

“Leon” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Leon” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar