“Phenomena”

Original titel: “Phenomena”
Instruktion: Dario Argento
Medvirkende: Jennifer Connelly og Donald Pleasence
Udgivet: 1985
Spilletid: 116 minutter

Jennifer Connelly spiller en ung pige ved navn Jennifer, som har en helt særlig evne, der gør hende i stand til at kommunikere med insekter… Hun bliver placeret på en eksklusiv kostskole i Schweiz, som bliver drevet efter strenge regler, hvilket falder Jennifer svært lige umiddelbart at acceptere… Der er sket en række mord i området begået mod unge piger på Jennifers alder, og disse er stadig uopklarede til trods for, at politiet har gjort en massiv indsats for at finde den skyldige i forbrydelserne… Jennifer får kontakt til en såkaldt ekspert i insekter, som har helliget sig sit liv at studere disse, og pludselig øjnes muligheden for at lade Jennifer stå i spidsen for opklaringen…

“Phenomena” er en italiensk produceret gyser, som er instrueret af den kyndige Dario Argento, og som med denne film (efter min opfattelse) serverer den bedste af hans mange gyserfilm… Stemningen i filmen er helt unik, og er også helt fjern fra, hvad man ellers oplever i amerikanske gyserfilm… Filmen er udstyret med en række blodige og makabre mord, som er ret så udpenslede, og desuden kommer man undervejs til at opleve masser af andre rædsler i form af opløste lig og uhyggelige deformiteter – og det hele er ret overbevisende lavet, hvilket helt klart er der, hvor filmen scorer de højeste point… For generelt set er filmen en smule mærkelig, hvor man kan forledes til at tænke i surrealistiske baner, og er også en smule langsommelig i starten – men da først begivenhederne for alvor tager fat, så bliver man beriget med en ganske seværdig filmoplevelse, der for mit eget vedkommende kommer til at snige sig op til en ganske tilfredsstillende filmoplevelse…

Filmen er dubbet fra italiensk, og denne dubbing er ikke særlig god, hvilket sikkert vil få nogen til at stå af… Den gør, at man kommer til at opfatte skuespillerne som andenrangs til trods for, at de rent faktisk leverer ganske habile præstationer, hvor Jennifer Connelly i hovedrollen naturligvis træder mest tydeligt i karakter… Der er ikke tale om den helt igennem prangende præstation fra Jennifer Connelly, men hun formår alligevel at bære filmen sikkert over målstregen – hvilket naturligvis er godt hjulpet af den stilsikre iscenesættelse, som Dario Argento så mesterligt har præsteret… Hans film er (for det meste) akkompagneret af en bombastisk lydside, hvor man i de afgørende og helt centrale scener får tonerne fra diverse rockmusikere til at bidrage til den uhyggelige atmosfære – og her i “Phenomena” er dette absolut ikke nogen undtagelse, hvor han gør brug af både Iron Maiden, Motörhead, Andi Sex Gang og Goblin…

Dario Argento er en af de mest anerkendte filminstruktører indenfor italiensk horror, hvor hans værker skiller sig ud på grund af det kunstneriske flair, han tillægger sine film, og serverer gyset med sti, fremfor bare at lade det hele gå op i blod og involde… Personligt har jeg set den overvejende del af hans værker fra 1971 til 1998 og har altid haft tårnhøje forventninger til filmene, da de allesammen mere eller mindre er blevet rost til skyerne… Mine egne oplevelser med filmene har dog været, at jeg har overværet nogle ret originale og særprægede film, som er tillagt en helt særlig stil, men som i det store hele ikke sparker benene fuldstændig væk under mig, og det er netop gennem mine erfaringer med disse film, at jeg derfor lært mig selv, at jeg gør klogt i at danne mig mit eget indtryk, fremfor at lytte til forskellige anmeldere og filmkritikere… Det bedste udgangspunkt er uden tvivl, at gå ind med åbent sind til en film uden at have særlig meget forhåndskendskab til hverken handlingen eller konceptetet i filmen – og så bare nyde oplevelsen…

Jeg husker bedst Argento’s film “Suspiria”, “Inferno” og “Unsane”, hvor sidstnævnte også går under titlen “Tenebre”… Det er også disse, som bliver anset som hans absolutte mesterværker, og både “Suspiria” og “Unsane” er for nylig blevet genindspillet i 2018, og dem glæder jeg mig da helt sikkert til at få set – og så vil anmeldelsen efterfølgende også komme ud at ligge her på siden… Efter min mening er “Phenomena” Daria Argento’s bedste værk, hvor man også mest tydeligt fornemmer, at han har haft fokus på gyset, hvor de andre af hans film mere er centreret omkring en kriminalhistorie, hvor der skal opklares en række bizarre og makabre mord… “Phenomena” er udgivet i tre forskellige versioner, hvor den originale er på 116 minutter, mens den internationale version er klippet ned til 110 minutter – og så findes der yderligere en meget forkortet version, der går under titlen “Creepers”, hvor man kun får fornøjelsen af filmen i 83 minutter, hvilket nærmest er det samme som at skamfere en film… Jeg fik overværet versionen på 110 minutter, og det var en ganske udsøgt fornøjelse at opleve uhyggen blive intensiveret hele vejen gennem filmen…

“Phemonena” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Phenomena” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar