“Morderisk mareridt”

Original titel: A nightmare on Elm Street
Instruktion: Wes Craven
Medvirkende: Heather Langenkamp, Johnny Depp, John Saxon og Robert Englund
Udgivet: 1984
Spilletid: 91 minutter

I byen Springwood i Ohio i USA ligger Elm Street, som er et typisk amerikansk forstadskvarter med masser af skønt beliggende huse på en pæn og stille vej… For en del år siden skete der en række grufulde forbrydelser på selvsamme Elm Street, hvor en mand ved navn Fred Krueger havde udset sig små børn som ofre, hvilket han naturligvis blev straffet for, da han først blev fanget… Beboerne i kvarteret var dog ikke helt enige med retssystemet i forhold til strafferammen, og da Krueger en dag befandt sig alene i sit hus, tog folk affære og brændte hans hus ned til grunden… Dette var enden på Fred Krueger’s liv, men en overnaturlig forbandelse blev på en eller anden måde tilknyttet hans miserable død, da han nu hærger i de unge menneskers drømme… Disse bliver til deciderede mareridt, og hvis man ikke når at vågne, inden Freddy flænser én, så vil man aldrig mere vågne op igen…

“Morderisk mareridt” blev med sin tilblivelse i 1984 et stort hit, og afspandt også en hel række af efterfølgere, som sidenhen har gået hen og fået tildelt kultstatus indenfor visse filmdyrkende kredse… Filmene blev især populære på grund af den morderiske karakter, som blev fremstillet i filmen – Den morderiske Freddy Krueger, der med sit vansirede ansigt, sin røde og grønstribede sweater og sin hjemmelavede handske med påmonterede knivskarpe kløer skabte skræk og rædsel rundt omkring i alverdens biografer… Freddy Krueger blev skabt i kølvandet på to andre ret populære morderiske psykopater, nemlig henholdsvis Michael Myers fra “Halloween”-filmene og Jason Voorhees fra “Fredag den 13.”-filmene, og på grund af den succes, der var forbundet med at man kunne følge disse karakterer udføre deres morderiske eskapader i den ene film efter den anden, var vejen dermed banet for, at en tredje psykopatisk morder kunne fange interessen hos publikum – Hvilket må siges, at være lykkedes ret godt…

Jeg har nu (anno 2020) genset filmen for tredje gang, og må desværre sande, at filmen ikke helt lever op til de forventninger, som jeg havde til at kunne opleve en fuldkommen isnende uhyggelig film, hvor blodet ville flyde i stride strømme, og hvor nerverne ville komme til at sidde helt uden på tøjet… “Morderisk mareridt” er simpelthen blevet indhentet af tiden, og holder ikke på samme måde sit genremæssige niveau, som tilfældet ellers er med de to andre film-serier… Det hele starter ellers rigtig godt ud, da filmen åbner med en vellavet sekvens, hvor man ser Freddy konstruere sin velkendte handske, og hvor musikken og de stemningsfulde billeder efterfølgende får én til at tænke, at der her bliver tale om et gys af de helt store… Da dog først Freddy Krueger for alvor går i aktion, kommer man til at opleve hans karakter som direkte latterlig, hvor det overnaturlige, der er forbundet til hans figur, kommer ud på et overdrev, som slet ikke er til at kapere samtidig med, at han fremstilles utrolig klodset, hvilket også får det skræmmende til at falde en del i baggrunden…

Min midterste søn (der nu er voksen) er, ligesom sin far, blevet en stor filmelsker, og da jeg for år tilbage præsenterede ham for “Morderisk mareridt”, som skulle være hans debut indenfor gysergenren, sad han storsvedende med opspilede øjne i sofaen, og med et hjerte, der bankede så hurtigt og hårdt, at det nærmest var ved at hoppe ud af brystet på ham… (Onde far)…!!! Men han overlevede (heldigvis) sit første møde med Freddy Krueger og horror-genren, og har sidenhen set utallige film, hvor han i sin ret unge alder allerede har rundet de 2000 film… “Morderisk mareridt” er både skrevet og iscenesat af Wes Craven, der også senere i sin karriere fik skabt Ghostface fra “Scream”-filmene, der, ligesom Freddy Krueger, også er fremstillet som den lidt klumsede og klodsede figur… Craven har et fint tag i iscenesættelsen af filmen, der dog i høj grad også er båret frem af en række vellykkede special-effekter, som her også bliver filmens allerstørste aktiv…

I filmen kan man opleve John Saxon og Rooney Blakley i rollerne som forældrene til Nancy, der kommer til at være den helt centrale karakter i filmen, da hun som antihelt (eller offer) for Freddy’s ondskabsfulde hensigter tager kampen op… Nancy spilles af Heather Langenkamp, der tilbage i midten af 1980’erne fik mange teenagedrenge til at spærre øjnene ekstra godt op, når hun trådte frem på skærmen – og hendes popularitet fik hende til at gentage rollen i film nummer tre i serien samtidig med, at hun optrådte i den syvende og såkaldt sidste af Freddy-filmene… En bemærkelsesværdig lille detalje omkring de medvirkende i denne første film i serien om Freddy Krueger er, at en helt ung Johnny Depp har sin spillefilmsdebut, hvilket ikke går helt ubemærket hen… Filmen er dog ikke specielt prangende på den skuespilsmæssige side, og må mest siges at være vellykket på området, der handler om at få skabt en række overbevisende special-effekter… Her fungerer filmen rigtig fint, og der er både iøjnefaldende og spektakulære effekter at overvære, samt en hel del (og i visse scener temmelig meget) blod – Men i sammenligning med mere moderne gyser-film virker “Morderisk mareridt” rimelig tam…

“Morderisk mareridt” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Morderisk mareridt” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar