“1408”

Original titel: “1408”
Instruktion: Mikael Håfström
Medvirkende: John Cusack, Samuel L. Jackson og Mary McCormack
Udgivet: 2007
Spilletid: 104 minutter
Director’s cut: 114 minutter

John Cusack spiller en forfatter, der lever af at opsøge såkaldte spooky places, hvor han i sine bøger forsøger at beskrive de forskellige rædsler, der har fundet sted på disse, og for at give en så autentisk skildring af stederne som muligt, er han nødt til selv at have været tilstede for at have kunnet fornemme atmosfæren… På et hotel i New York skulle der efter sigende være et af værelserne, der er hjemsøgte, og derfor tager han selvsagt til New York og booker sig ind på værelse nummer 1408… Ejeren af hotellet fraråder ham at overnatte på værelset, da dette i alle tilfælde kun har ført til, at gæsterne ikke er sluppet ud fra værelset igen i levende live – men dette afholder ikke Mike Enslin fra at tage chancen…

Ophavsmaterialet til denne film er en novelle, som er skrevet af Stephen King, og denne er blevet ganske overbevisende omsat til at blive fortalt gennem det visuelle medie af instruktør Mikael Håfström, der med sin iscenesættelse af filmen udviser et fornuftigt flair for at lade en spændende og medrivende historie folde sig ud på en effektiv måde… Ganske vist er der ikke benyttet de helt store filmtekniske virkemidler, men dette til trods leverer filmen en både underholdende og ganske uhyggelig fortælling, som på en del måder også både kan fremtvinge svedige håndflader og rislende kuldegysninger… Filmens største aktiv er den helt igennem fortræffelige præstation, hvor John Cusack skildrer en karakter, der er ramt en masse hallucinationer og som rent mentalt bukker under for et uimodståeligt pres, der tilsidst fører ham lige lukt ind i den dybeste afgrund… Det er en fuldstændig enestående præstation, som han her leverer – en såkaldt tour-de-force, hvor han undergår en yderliggående forvandling, der er yderst skræmmende at overvære… Derudover er de anvendte special-effekter helt igennem overbevisende fremstillet, og er også med til at den uhyggelige og ildevarslende stemning bliver så fremtrædende, som tilfældet er…

I virkeligheden er man som publikum henført til en fortælling, hvor man i sidste ende ikke aner, hvad det er, som man egentlig lige har overværet… Man kommer uvilkårligt til at spørge sig selv, hvad det var, der var drøm, og hvad der var virkelighed – og filmen minder derfor mest af alt om en surrealistisk fortolkning af en fortælling, der kunne være skrevet af Franz Kafka… Og så er der lavet hele tre slutninger til filmen, hvor man i den oprindelige version kan opleve en form for happy ending, mens man i den udvidede director’s cut-udgave kan opleve en noget mere dyster og tragisk afslutning på filmen – og det tredje alternativ til en slutning på filmen ligger sig så lige imellem, men er også den, som måske ville være mest realistisk… Fra min side skal det ikke afsløres i detaljer, hvordan disse slutninger på filmen afspiller sig – og jeg har selv set den udvidede udgave, som jeg fandt ganske tilfredsstillende, så leder man efter et gys, der fungerer, så er “1408” et temmelig godt bud…

“1408” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “1408” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar