“Abernes Planet – Revolutionen”

Instruktør: Matt Reeves
Medvirkende: Jason Clarke, Gary Oldman og Andy Serkis
Udgivet: 2014
Spilletid: 130 minutter

Chimpansen Caesar har sammen med sin hord af aber bosat i skovene omkring San Francisco… Aberne har udviklet en form for superintelligens, der gør dem i stand til at kommunikere på avancerede måder og tænke i nuancerede baner – og ikke mindst er de blevet i stand til at udvise følelser og udtrykke empati… Hele Jordens befolkning er stort set blevet udryddet af en verdensomspændende dødbringende virus, og kun ganske få mennesker har overlevet og har derfor grupperet sig for at opretholde en form for samfund, som de kan fungere og leve i… Caesar og hans flok lever i fred og fordragelighed, hvilket der dog bliver lavet om på, da menneskene begynder at invadere hans territorium, og opildner til hadefuld stemning – Og til trods for Caesar’s anstrengelser om at mane alle tanker om at udøve voldelige handlinger mod menneskene, er en uundgåelig krig forestående…

Fortsættelsen til “Abernes Planet – Opgøret” er en suveræn filmisk oplevelse, der løfter sig op på et særdeles kvalitativt højt niveau og afdækker flere underliggende lag i handlingen, hvor der kan påvises skræmmende ligheder med forskellige samfund rundt om i den verden vi selv kender… “Abernes Planet – Revolutionen” (eller “Dawn of the Planet of the Apes”, som den hedder på originalsproget) samler flot op på, hvor forgængeren slap, og allerede fra filmens allerførste anslag får man fornemmelsen af hvilket kunstnerisk flot niveau, der er tale om… Med “Revolutionen” gør instruktør Matt Reeves det nærmest umulige og hæver filmserien op i en liga af film, der på alle måder fortjener en helt særlig plads i de filmiske historiebøger…

Reeves udviser et kæmpe talent for at fremhæve alle væsentlige detaljer i filmen, og forstår med rette at sammensætte de enkelte scener, så de i deres helhed kommer til at fremstå knivskarpe og er på alle måder med til at optimere den samlede oplevelse af filmen… Og så er jeg bare nødt til at udtrykke min uudtalte begejstring for, hvordan den eminent fede start hænger sindsygt godt sammen med den flotte slutning, der på en ubeskrivelig måde binder historien sammen på en måde, som sjældent er set på film… I det store hele er filmen spændende som bare pokker, og de actionfyldte og vildt dramatiske scener, der udspiller sig filmen igennem kommer hver især til at fremstå som små perler i filmhistorien… “Revolutionen” er bare en fantastisk film, som man ikke bør overse eller gå glip af…

I hovedrollen kan man opleve en velspillende Jason Clarke og en lige så velspillende Gary Oldman, hvis karakterer hver især har vidt forskellige hensigter i konfrontationen med aberne, og udgør derfor det stereotype billede på den gode og den onde i historien… Den største skuespilsmæssige credit skal dog gå til Andy Serkis, der levendegør chimpansen Caesar på en yderst troværdig og overbevisende måde, hvor hans ageren har skabt de bevægelser og udtryk, som kommer frem i filmen… Det er en helt igennem storslået præstation, der kun kan høste store roser fra filmanmeldere og kritikere… Generelt er special-effekterne, der er anvendt for at levendegøre de mange aber, helt igennem imponerende udført, hvor de ned til mindste detalje er så gennemførte i deres udformning, at man ikke er i tvivl om, hvor meget tid og energi filmfolkene har brugt på at få resultatet til at fremstå på denne måde…

“Abernes Planet – Revolutionen” er som nævnt anden del i relanceringen af serien om “Abernes Planet”, der startede helt tilbage i 1968, og som i sig selv afspandt hele fire efterfølgere… Man forsøgte sig med en genindspilning af serien i 2001, hvor Tim Burton fik lavet en (efter min mening) ganske vellykket film, men som blandt filmkritikere ikke fik den store (og ellers fortjente) anerkendelse… Med denne nye relancering, som startede med “Abernes Planet – Oprindelsen” tilbage i 2011, og nu også “Abernes Planet – Revolutionen” i 2014, har man bragt filmserien ind i en helt ny tidsalder, hvor man ikke kan andet end imponeres og begejstres over det filmiske resultat, som man får lov til at opleve udfolde sig… Isoleret set fremstår “Revolutionen” som en fuldkommen unik og fremragende filmoplevelse, men man kan alligevel ikke andet end glæde sig til afslutningen på sagaen (“Abernes Planet – Opgøret”), der helt sikkert kommer til at binde alle ender sammen…

“Abernes Planet – Revolutionen” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Abernes Planet – Revolutionen” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar