“Abernes Planet – Oprindelsen”

Instruktion: Rupert Wyatt
Medvirkende: James Franco, John Lithgow, Freida Pinto og Andy Serkis
Udgivet: 2011
Spilletid: 105 minutter

På et forskningslaboratorium i San Francisco er man i gang med at udvikle et serum, der skal kunne bekæmpe eller som minimum dæmpe symptomer på Alzheimer’s sygdom, og der udføres eksperimenter på chimpanser, der bliver injiceret med dette stof, så der kan påvises en positiv effekt på den hjernemæssige udvikling i projektet… Det hele viser at have særdeles positive resultater, og at det sågar har nogle meget uventede følgevirkninger, hvor en øget intelligens er kommet i tilgift… På chimpansen Caesar fører dette til, at han bliver en særdeles kvik primat, der studerer den menneskelige adfærd nøje, og at han dermed får øje på træk, som han ikke bryder sig om, begynder der lige så stille at forme sig en plan i hans bevidsthed, der fører til en dristig revolution sammen med sine artsfæller…

Tilbage i 1968 blev den første film om Abernes Planet udgivet, og dens succes afspandt hele fire efterfølgere… I 2001 blev den oprindelige film genindspillet af Tim Burton, men denne høstede kun ganske lidt hæder og gik også hurtigt i glemmebogen… Man var dog blandt de mange filmfolk derude ikke i tvivl om, at historien om Abernes Planet danner grundlag for at skabe nogle helt igennem fantastiske fortællinger, og “Abernes Planet – Oprindelsen” (eller “Rise of the Planet of the Apes”, som den hedder på originalsproget) blev i 2011 starten på en trilogi, der endnu en gang skulle føre os (publikum) på en rejse ud i det muliges kunst, hvor en futuristisk historie med mange metaforiske lag…

“Oprindelsen” er en suverænt spændende og fængslende film, hvor man er revet med hele vejen gennem de syv kvarter, som filmen varer… Der udspiller sig et scenarie foran øjnene på én, som både er skræmmende og vildt fascinerende… Skræmmende på grund af den voldsomme effekt et enkelt individ kan have på en flok, og fascinerende på grund af den opfindsomhed, der er lagt i filmen… Man får masser af fuldkommen gennemført konstruerede scener serveret, hvor der i høj grad også er anvendt såkaldte computergenerede effekter for at optimere oplevelsen, men der skal dertil siges, at instruktør Rupert Wyatt har lagt alle kræfter i at få skabt en film, som både er levende og dynamisk, hvor kameraføringen og klipningen af filmen er udført på et excellent højt niveau…

Der er masser af actionfyldte scener i filmen, men der er også gjort plads til masser af dramatiske scener, der skildrer det uhyggelige og det skræmmende i forbindelse med anvendelsen af det nyudviklede serum… Filmens hovedrolle spilles af James Franco, der herfra kun fortjener ros for sin ganske fine præstation, og det samme gør sig gældende for Freida Pinto og John Lithgow, der kan opleves som henholdsvis hans kæreste og hans aldrende far… Den altoverskyggende hovedrolle må dog siges at blive tildelt Andy Serkins, der agerer Caesar’s fuldstændig menneskelige bevægelser, hvor han med superavanceret filmisk teknologi har levendegjort chimpansen på en meget troværdig og overbevisende måde – Og naturligvis også takket være et hold af meget dygtige og omhyggelige mennesker, som har været med til at skabe Caesar (og alle hans artsfæller) på en meget detaljeret måde…

“Abernes Planet – Oprindelsen” er som nævnt starten på en meget imponerende trilogi, som har bragt den originale historie ind i en moderne tid, og jeg kan kun forestille mig, at man med denne helt igennem fantastiske start ikke kan andet end glæde sig til at opleve de to næste film i rækken, som har titlerne: “Abernes Planet – Revolutionen” og “Abernes Planet – Opgøret”… Så er man til science fiction, hvor der er masser af action og masser af imponerende cgi-effekter, samt en historie, hvor der kan drages paralleller til nogle af de samfundsmæssige udfordringer, som man står med visse steder rundt om i verden, så er “Oprindelsen” ikke en film, som man bør gå udenom…

“Abernes Planet – Oprindelsen får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Abernes Planet – Oprindelsen” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar