“Planet of the Apes”

Instruktion: Tim Burton
Medvirkende: Mark Wahlberg, Helena Bonham Carter, Tim Roth, Michael Clark Duncan og Estella Warren
Udgivet: 2001
Spilletid: 119 minutter

På en rumstation opfatter man pludselig intergalaktiske forstyrrelser, som får mandskabet til at sende to prober afsted for at undersøge disse lidt nærmere og foretage nogle målinger… Pludselig suges disse prober dog ind i en form for tidstunnel, hvor de slynges ud i en helt anden tid, og den ene af dem nødlander på en planet, der minder rigtig meget om Jorden… Den rumrejsende overlever den voldsomme landing, og opdager straks efter sin udstigning, at beboerne på planeten er aber, der har etableret sig i et diktatorisk samfund, hvor menneskene er undertrykte og meget lidt værd… For Leo bliver dette møde med en fremtidig kultur starten på et hæsblæsende eventyr, hvor han for alt i verden vil forsøge at redde menneskene ud af deres fangenskab…

Instruktør Tim Burton har med “Abernes Planet” lavet en genindspilning af den populære og banebrydende filmserie, der startede tilbage i 1968, hvor han har modificeret på handlingsforløbet og lavet en smule om på konceptet, og egentlig gjort filmen til sin helt egen… Dette er af særdeles mange kritikere og filmanmeldere blevet mødt både med skepsis og dårlig omtale, men her er jeg ikke helt enig – For “Planet of the Apes” er uden tvivl en spændende og rimelig vellykket science fiction-film, hvor der er masser af action blandet sammen med en hel række af filosofiske, moralske og samfundsmæssige aspekter, der gør, at man på alle måder kan drage paralleller til mange af virkelighedens samfund rundt om i verden…

Man er med “Planet of the Apes” godt underholdt hele vejen gennem filmen, og kan ikke andet end blive imponeret over den fantastiske make-up-effekt, der er blevet anvendt for at levendegøre de mange abeskikkelser, som fremstilles i filmen… Manden bag dette imponerende arbejde er den legendariske Rick Baker, der gennem hele sit liv har stået for make-up-effekterne på intet mindre end 77 filmiske projekter – og er også blevet belønnet med hele syv Oscar-statuetter for sine overbevisende resultater… Alene det, at filmen er så imponerende i arbejdet med make-up-effekterne, gør, at man ikke kan andet end at lande bedømmelsen af filmen på et højt niveau… Normalt er jeg af den overbevisning, at der først og fremmest skal være et godt, gedigent og velskrevet manuskript til at basere en kvalitetsmæssig god film på, men her i dette tilfælde gør jeg en undtagelse – Og dermed ikke sagt, at filmens handling er ringe, for den er så absolut både godt udtænkt, skrevet og formidlet via det visuelle medie…

I den bærende hovedrolle kan man opleve en ung Mark Wahlberg folde sig ud i en ganske fin og overbevisende præstation – selvom han falder en hel del i baggrunden og overskygges af de mange aber, der blandt andet spilles af Helena Bonham Carter, Michael Clark Duncan og Tim Roth i uigenkendelige forklædninger… Som trækplaster for det mandlige publikum har man smidt modellen Estella Warren ind i filmen, der med sin lette påklædning og yppige former kun kan være tænkt som fyld og et obligatorisk seksuelt objekt på film, da hendes skuespilsmæssige evner beklageligvis ikke ligefrem er prangende… Slutteligt bør det også nævnes, at Kris Kristofferson også er med i en birolle, som dog ikke har den helt store betydning for filmens helhed…

Generelt er “Planet of the Apes” dog en seværdig film, hvor man er godt underholdt hele vejen gennem filmen, og ret så optaget af den spændende handling, der udspiller sig… Forenklet kan man sige, at “Planet of the Apes” er en sammenskrivning af “Abernes Planet” fra 1968 og “Kampen om Abernes Planet” fra 1973, og resultatet er visuelt set ganske vellykket… Og hvis man ellers også vil have en auditiv oplevelse, så er musikken til filmen, der her er komponeret af Danny Elfman, virkelig mesterligt kreeret – og derfor er filmen som helhed en ganske fin sammensmeltning af alle de rigtige filmiske elementer, som gør filmen til den gode filmoplevelse, som den uden tvivl er…

“Planet of the Apes” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Planet of the Apes” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar