“The Girl in the Spider’s Web – Det der ikke slår os ihjel”

Instruktion: Fede Alvarez
Medvirkende: Claire Foy
Udgivet: 2018
Spilletid: 115 minutter

Lisbeth Salander er kendt i visse kredse som en af de dygtigste hackere, der overhovedet findes – og derfor bliver hun hyret til at varetage opgaven at finde et specielt designet program, der kan styre hele verdens atomare arsenal… Naturligvis lykkes det Salander at klare opgaven, men tyveriet har også foranlediget opmærksomheden både fra det amerikanske nationale sikkerhedsagentur og i endnu højere grad fra en gruppe fanatiske ekstremister, som nu kun har én ting på dagsordenen – hvilket er at få fingre i dette betydningsfulde program… Lisbeth bliver til jaget vildt, der oplever farerne fra alle sider, og endnu en gang er hun nødt til at fokusere al sin energi på de overlevelsesstrategier, som hun har lært sig selv gennem hele sit liv…

Efter at forfatteren Stieg Larsson afgik ved døden i kølvandet på den fuldstændig forrygende succes med sin roman-trilogi omhandlende hackeren Lisbeth Salander og journalisten Mikael Blomkvist, blev man i de rette kredse enige om, at man ville videreføre den historie, som Larson var begyndt på – og derfor hyrede man David Lagercrantz til at skrive videre på det udkast til en fortsættelse på Millennium-trilogien, som var blevet efterladt… Der blev givet helt frie hænder til Lagercrantz til at lave en fritstående roman til trilogien, og selvom der er anvendt referencer til de første tre bøger, så afviger denne fjerde bog alligevel i visse (afgørende) detaljer… Resultatet blev “Det der ikke slår os ihjel”, som udkom som roman i 2015, og som nu er blevet filmatiseret…

“The Girl in the Spider’s Web” er uden tvivl en meget værdig fortsættelse til den succesfulde svenske film-trilogi fra 2009, og til trods for, at der er foretaget visse justeringer i forhold til nogle meget grundlæggende detaljer (især) omkring Lisbeth Salander’s person, så byder den på et sindsygt spændende plot, der både er actionfyldt og særdeles dramatisk i sin opbygning… Instruktør Fede Alvarez har et suverænt godt tag i selve iscenesættelsen, hvor han med kameratekniske hjælpemidler får formidlet historien på en levende og fængslende måde, hvor man som publikum (til trods for det temmelig avancerede plot) formår at blive holdt fanget, og hvor man visse steder i filmen ligefrem kommer til at tage sig selv i at sidde med tilbageholdt åndedræt…

Hovedrollen spilles af Claire Foy, der for mit vedkommende er en fuldstændig ukendt skuespiller, men som helt sikkert for alvor træder i karakter med sin levendegørelse af Lisbeth Salander, hvor hun med stor overbevisning og troværdig indlevelse viderefører den måde, som hun blev fremstillet af Noomi Rapace… Klart nok er der visse forskelligheder, også rent udseendemæssigt, men i det store hele er det lykkes for Claire Foy at komme med et suverænt godt bud på, hvordan denne sammenbidte og følelseskolde karakter skal fortolkes på… De øvrige medvirkende glider en smule i baggrunden, men dermed ikke sagt, at disse ikke leverer varen – For det er bestemt tilfældet… Der er dog bare rigtig meget fokus på Lisbeth Salander, og heldigvis er Claire Foy i stand til at bære filmen sikkert over målstregen…

Som nævnt er der masser af action og spænding i filmen, og man er uden tvivl underholdt hele vejen… Kvalitetsmæssigt er der tale om en actionthriller med et underholdningsniveau på højt plan, og er man samtidig tilhænger af veldrejede avancerede og sofistikerede plots, så er filmen uden tvivl ikke én, som man bør gå udenom… Og hvis man er af den mening, at den har for store og afgørende forskelle fra den oprindelige svenske film-serie, så kan man måske bedre acceptere filmen som en (næsten) direkte fortsættelse til “The Girl with the Dragon Tattoo”, hvor man kun har et sporadisk kendskab til den egentlige baggrundshistorie, som omhandler Lisbeth Salander… “The Girl in the Spider’s Web” er en rigtig fed film, hvor man får sine forventninger indfriet – og herfra kan det kun anbefales, at man giver den en chance…

“The Girl in the Spider’s Web – Det der ikke slår os ihjel” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “The Girl in the Spider’s Web – Det der ikke slår os ihjel” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar