“Mænd der hader kvinder”

Instruktion: Niels Arden Oplev
Medvirkende: Michael Nyqvist og Noomi Rapace
Udgivet: 2009
Spilletid: 152 minutter
Director’s Cut: 180 minutter

Michael Blomkvist er en journalist, der er meget ihærdig med sit research-arbejde, og han har netop bragt en masse afsløringer frem i lyset omkring omfattende virksomhedssvindel, hvilket dog bliver afvist i retten, som idømmer ham en fængselsstraf… Hans journalistiske evner går dog ikke upåagtede hen, og han hyres af en velhavende ældre herre, der gennem de sidste fyrre år forgæves har forsøgt at få opklaret en sag omkring et myrdet familiemedlem, som stod ham meget nær… Det forventes ikke af Michael, at han opklarer sagen, men at han som minimum gør et forsøg – og da først de lidt yngre kræfter begynder at grave i sagen, kommer der pludselig nogle sandheder frem, som er ilde set, og som nogen helst så, at de blev fortiet for offentligheden…

For år tilbage læste jeg Stieg Larson’s krimi-trilogi, som han kaldte for “Millennium-trilogien”… Det var en krimi ud over det sædvanlige, der bød på et sindsygt spændende og veldrejet plot, og jeg kunne ikke andet end udtrykke min særdeles store begejstring for min læsemæssige oplevelse… Filmene er mindst lige så gode som romanerne, og den første “Mænd der hader kvinder” er et studie i, hvordan en krimi skal laves… Filmen er baseret på et genialt handlingsforløb, hvor der er tænkt på at få alle detaljerne til at gå op i en højere enhed, og hvor man hele tiden kun får afsløret lige nok til at ens nysgerrighed bliver pirret… Således danner filmen grundlaget for en suverænt spændende og intenst medrivende historie, hvor man hele vejen igennem er underlagt at følge udviklingen i handlingen med tilbageholdt åndedræt, som kun er med til at øge spændingsmomenterne i filmen… Rent kvalitetsmæssigt er der tale om en film, hvor alle elementer fungerer på et optimalt niveau, og man bliver beriget med en filmisk oplevelse af særklasse…

Michael Blomkvist spilles fortrinligt af Michael Nyqvist, der med stor overbevisning levendegør hovedpersonen og fører ham gennem et sandt mareridt af undersøgelser, der rager dybt ind i fortidens hemmeligheder omkring familien Vanger… Nyqvist får følgeskab af den fortræffelige Noomi Rapace, der giver liv til hackeren Lisbeth Salander, som med sin medvirken her i filmen kommer til at forene sig med de mest uforglemmelige personligheder gennem filmhistorien… Rapace er uforlignelig i sin rolle som den kyniske og egenrådige unge pige, der skjuler en masse i sin usynlige rygsæk, som hun er udstyret med og som rummer hendes livserfaring og forfærdelige oplevelser…

Én ting er dog det skuespilsmæssige, som, foruden de to hovedrolleindehavere, hele vejen rundt er ganske fortræffelige – og én anden ting er den mesterlige iscenesættelse, som Niels Arden Oplev har foretaget med tilblivelsen af denne film… Det er en stor filmisk bedrift, som den danskfødte instruktør her har begået, og han kan med rette være meget stolt over det færdige resultat, der står som en fuldkommen fantastisk filmoplevelse, som vil ætse sig ind i hukommelsen hos publikum… “Mænd der hader kvinder” er en barsk og ret voldsom film, hvor man også til tider kan væmmes over det, som man bevidner i historien – Men det er samtidig en stærk film, som rent teknisk er velfungerende på alle planer, og som lægger sig helt tæt op af det oprindelige ophavsmateriale, hvilket ville gøre den (desværre) afdøde forfatter utrolig stolt…

Hvis man er til krimi, der tangerer over i thriller-genren, og hvis man samtidig er tilhænger af at få en spændende og yderst nervepirrende historie serveret, hvor masser af dramatiske scener udspiller sig i et sammensurium af både fængslende afsløringer og en intens jagt på at få opklaret en bizar forbrydelse, samt en interessant udvikling blandt de medvirkende karakterer, så er “Mænd der hader kvinder” et absolut must… Jeg kan i hvert fald kun anbefale filmen – og så er det lige værd at bemærke, at filmen eksisterer i to versioner, hvor man i den udvidede udgave kan opleve en hel del flere scener folde sig ud… Jeg så den lange version (Director’s Cut-udgaven) – og var opslugt og grebet hele vejen gennem filmen…

“Mænd der hader kvinder” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Mænd der hader kvinder” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar