“The Invisible Man”

Instruktion: Leigh Wannell
Medvirkende: Elisabeth Moss
Udgivet: 2020
Spilletid: 124 minutter

Cecilia er en ung kvinde, som er havnet i et frygteligt forhold, hvor hun bliver undertrykt og kuet af den mand, som hun umiddelbart fik kastet sin kærlighed på… Derfor vælger hun at flygte, og da hun samtidig frygter, at hendes flugt skal få konsekvenser, hvor hun vil blive opsøgt af denne ondskabsfulde mand, søger hun tilflugt hos en god veninde… Der begynder dog at ske ret så mystiske ting, hvor Cecilia’s omgivelser i første omgang får den tanke, at det er hendes fornuft, der er sat fuldstændig ud af spil – men efterhånden, som tiden går, viser det sig, at det er hendes (eks) kæreste, der er meget opsat på at få hævnet den afvisning, som han måtte stå model til…

Som dreng elskede jeg de gamle gyser-film fra 1930’erne og 1940’erne, hvor forskellige monstrøse skabninger på magisk vis blev vakt til live, og bragte skrækindjagende oplevelser ind i mit sind gennem det visuelle medie… Jeg var med andre ord allerede dengang opslugt af filmens magiske verden, og historien om den usynlige mand fra 1933, hvor Claude Rains gennemgik et sandt mareridt, da han tilfældigvis blev offer for videnskaben ved at blive forvandlet til morder… Efterfølgende er filmen blevet genindspillet en hel del gange, og med den seneste udgave her fra 2020 er der tale om en film, hvor konceptet er fuldstændig anderledes og fordrejet i forhold til den klassiske historie…

Handlingen er i denne nyeste version centreret omkring den unge Cecilia, der bliver jaget af en usynlig mand, og hvad man i starten tror kun foregår i hendes forskruede sind, viser sig at være ganske oprigtige hændelser, hvor hensigten tydeligvis er at gøre livet så surt for hende som overhovedet muligt… Cecilia spilles af Elisabeth Moss, og når man ikke kan sige specielt meget positivt om selve filmen som helhed, så kan man i hvert fald fremhæve den præstation, som man oplever fremført af hovedrolleindehaveren… Moss leverer en kraftfuld præstation, hvor der bliver spillet på rigtig mange tangenter, og hun udviser en særdeles troværdig indlevelse i sin karakter, der også udtrykker sig med en bredde i et nuanceret følelsesregister, der dog mest befinder sig på den paniske side…

Selve handlingen er filmen er fyldt med forfærdeligt mange huller, hvor begivenhederne ikke altid giver mening, og hvor man af og til må ryste uforstående på hovedet i forhold til de valgmuligheder, som der bliver givet til de forskellige karakterer i filmen… For mit vedkommende er det altafgørende, at en film har en god og fængslende historie at bygge på, og det er desværre ikke helt tilfældet med “The Invisible Man”… Dog fungerer de visuelle effekter ganske udmærket, og der er indbygget enkelte jump-scares i filmen, som også er ganske vellykkede – og så fungerer musikken rigtig fint (også i de scener, hvor der ikke er brugt underlægningsmusik)… Generelt er der dog ikke specielt meget at komme efter i filmen, og det ender med at blive lidt af en skuffende oplevelse, selvom den i den sidste halve time kommer en smule op i gear, hvor handlingen præges af action, mens den så afslutningsvis ender på det psykologiske plan, hvor der forsøges at skabes et twist, der skulle både overraske og chokere, hvilket så kun lykkes delvist… Jeg foretrækker helt sikkert den klassiske udgave…

“The Invisible Man” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “The Invisible Man” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar