“Walk the Line”

Instruktion: James Mangold
Medvirkende: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon og Robert Patrick
Udgivet: 2005
Spilletid: 136 minutter

Johnny Cash vokser op under fattige kår på en farm i Arkansas, hvor hans strenge far ikke lader meget kærlighed falde af til sin søn… Johnny er derfor ikke sen til at flytte hjemmefra, hvor han forsøger at forfølge sin drøm om at leve indenfor musikkens verden… Han har selv skrevet et par sange, og har også snart fået stablet et band på benene, og det næste bliver at få overbevist en pladeproducent om at investere en lille sum penge i at bane vejen for berømmelse… Samtidig kæmper Johnny med sit kærlighedsliv, hvor han har meget svært ved at finde tid og overskud til sin kone og børn, og hvor han derudover er bragt i et følelsesmæssigt dilemma, da han er forelsket i en ung sangerinde ved navn June Carter, som fuldstændig har slået benene væk under ham, og dette måske især fordi hun støtter ham fuldt ud i sin higen efter at få udlevet sin drøm…

“Walk the Line” er en film, som er meget svær ikke at holde af… Det er en fantastisk historie, der rulles ud foran øjnene på én, og den giver en både spændende og fængslende indblik i den biografiske fortælling om Johnny Cash og alle de op- og nedture, som der har været i både hans karriere og på det personlige plan… For mit vedkommende elsker jeg den slags film, hvor handlingen er centreret omkring at hovedpersonen forsøger at leve sin drøm ved aldrig at opgive håbet, og ved hele tiden at finde nye halmstrå at klamre sig til, når livet viser sig fra sine værste sider… “Walk the Line” er en sådan film, og ud over at give et formidabelt indblik i den musikalske karriere, hvor Johnny får skabt sin helt egen stil, skildrer den samtidig hans ufortrødne forhold og kærlighed til den unge June Carter, som efter min menin er den ultimative historie om, at man aldrig må give op på den sande kærlighed og de drømme, som man også her forsøger at få til at gå i opfyldelse… Det er romantisk ud over alle grænser, og uden at have talt, så er det omkring fire eller fem gange, at Johnny får friet til sit livs store kærlighed, før hun endelig giver ham sit ja – Og i forhold til mit eget kærlighedsliv er dette da en meget inspirerende måde at blive ved med at være ihærdig og vedholdende , og i hvert fald aldrig miste troen og håbet på, at kærligheden i sidste ende vil give én det, som man drømmer om…

Filmen er iscenesat af James Mangold, der med filmen gør et fantastisk arbejde, og får skabt en sammenhængende, interessant og vedkommende film, der skildrer andet end blot det liv, som Johnny Cash har levet, men giver én en lektie om livet og de mange bump, som man kan møde på vejen – og vigtigst af alt, hvordan man overvinder disse og kommer videre med sit liv… Men man får også et berigende indblik i det hårde liv som musiker, hvor også berømmelsen grumme ansigt titter frem, og får bragt én helt ud på kanten, hvor stoffer og misbrug umiddelbart ses som den eneste vej videre… Joaquin Phoenix fortolker rollen som Johnny Cash fuldstændig formidabelt, hvor han med en uovertruffen måde at indleve sig i rollen på, levendegør en musikalsk legende og dennes musik, som har været både inspirerende og skelsættende for rigtig mange mennesker gennem tiden… Han får følgeskab af Reese Witherspoon, der med rollen som den charmerende June Carter leverer én af sine absolut bedste skuespilspræstationer gennem sin karriere (også selvom vi her i skrivende stund kan skrive anno 2020)… Witherspoon har den mest naturlige udstråling, som man kan forestille sig, og hun viser med sin præstation her i filmen en meget bred og nuanceret pallette af følelsesmæssige sindsstemninger, som hun får frembragt på en yderst troværdig og overbevisende måde, som også indbragte hende en Oscar-statuette for bedste kvindelige hovedrolle ved den årlige prisuddeling…

Filmen blev i øvrigt nomineret til at kunne modtage yderligere fire af de eftertragtede priser, hvor Joaquin Phoenix var kandidat i kategorien bedste mandlige hovedrolle, og hvor de øvrige nomineringer var i kategorierne bedste klipning, bedste lyd og bedste kostumer… Efter min mening kunne filmen have modtaget samtlige priser, for “Walk the Line” er en fantastisk film og en uforglemmelig filmoplevelse… Man bliver på alle måder beriget med overværelsen af denne film, og selvom man ikke ligefrem er stor tilhænger af Johnny Cash og hans musik, så kan man ikke andet end synes godt om de musikalske indslag, som filmen er udstyret med… Der er tale om et sortiment af de allerbedste og mest sigende sange, og det hele er fremført med stor finesse af folkene både foran og bagved kameraet… “Walk the Line” bør ses og nydes – Det er en kvalitetsmæssig sublim filmisk oplevelse…

“Walk the Line” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Walk the Line” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar