“Oprør på Abernes Planet”

Instruktion: J. Lee Thompson
Medvirkende: Roddy McDowall, Don Murray og Nathalie Trundy
Udgivet: 1972
Spilletid: 88 minutter

Efterkommeren af Zira og Cornelius vokse op i cirkus, og får navnet Caesar, som er et navn alle mennesker kommer til at frygte… Alle kæledyr er indenfor de sidste tyve år blevet udryddet, og menneskene er begyndt at oplære og dressere aber som nye former for kæledyr, der tilmed kan yde forskellige former for serviceydelser og tjenester… Caesar er den eneste talende abe på planeten Jorden, og han forholder sig i første omgang tavs, mens han stille og roligt får øjnene op for, at menneskene på en ydmygende facon er begyndt at opfatte aberne som slaver… Et indestængt raseri vokser i Caesar, og han gør sig mentalt klar til at indlede en kamp – et oprør – mod slaveriet og den måde, som menneskene behandler aberne på…

Den fjerde film i serien om “Abernes Planet” præsterer et tydeligt dyk i både kvalitet og handling… Det meste af filmen – den overvejende del af filmen – er præget af en række temmelig langsommelige og lettere kedelige scener, hvor der ikke rigtig er tale om noget, der kan kaldes for specielt overbevisende eller medrivende i ordenes bogstaveligste forstand, men så er slutningen heldigvis med til at redde filmen fra fuldkommen forfald, hvor selve oprøret sætter ind… Dette i sig selv er skildret på en meget spændende og interessant måde, hvor man igen bliver grebet af handlingen, og slutteligt ender filmen på en måde, så man med stor forventningsfuld optimisme ser frem til at få set den femte og afsluttende del i serien (“Kampen om Abernes Planet”)…

De to første film bar præg af et flot og imponerende produktionsdesign, mens film nummer tre ikke på samme måde kunne hamle op med dette, da handlingen her var henlagt til at foregå i selve hjertet af Los Angeles – Og dette er også gældende her for den fjerde film… Til gengæld har abekostumerne helt fra den første film været sublimt overbevisende lavet, og dette er der ikke gennem filmene lavet om på – og så er det vildt imponerende, at aberne også har den helt rette menneskelige mimik… I rollen som Caesar kan man opleve en maskeret Roddy McDowall, der spillede rollen som Cornelius i både film nummer ét og tre… Han har her i filmen den mest fremtrædende rolle, og er derfor også nødt til at blive fremhævet her i anmeldelsen, og selvom det ikke er for hans menneskelige præstation, han kan blive bedømt på, så leverer han også denne gang en meget troværdig og fin præstation som talende abe…

Der er knap så meget action og spænding proppet ind i denne film, hvor man fra filmskabernes side mest har fokuseret på at få historien til at være baseret på en form for dialog omkring de hændelser, der fører til oprøret, og dette kommer altså til at sætte ens tålmodighed en smule på prøve – og så rettes der naturligvis op på det i filmens sidste tyve minutter… Der er ingen tvivl om, at også “Oprør på Abernes Planet” fortjener ens opmærksomhed, når først man har kastet sig over serien, men efter min mening er dette helt klart den svageste af de fire første film – Og så bliver det spændende, hvordan afslutningen kommer til at spænde af…

“Oprør på Abernes Planet” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Oprør på Abernes Planet” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar