“Bølgen”

Instruktion: Roar Uthaug
Medvirkende: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Thomas Bo Larsen og Mette Horn
Udgivet: 2015
Spilletid: 105 minutter

Vi befinder os i Norge, nærmere bestemt i den lille by Geiranger, som ligger ved indløbet til en fjord og er omgivet af tårnhøje klippeformationer… Disse klipper, ved man, er en potentiel risiko for både befolkningen og for de mange turister, der årligt besøger stedet, og derfor har man også etableret et overvågningscenter, derholder øje med hver eneste lille bevægelse i undergrunden, så man kan nå at evakuere området, hvis katastrofen skulle indtræffe… Man opdager dog hurtigt, at teknologien ikke kan hamle op imod naturens kræfter, og pludselig er mareridtet blevet til virkelighed, da en ubeskrivelig stor del af klippesiden styrter i fjorden, og danner en 80 meter høj bølge, der på kun ganske få minutter vil skylle ind over Geiranger og udslette hele byen…

“Bølgen” er en norsk produceret katastrofe-film, som virkelig fungerer fantastisk godt på alle planer og niveauer… Filmen er baseret på fiktion, men skildrer et muligt scenarie, som nordmændene vil kunne komme til at opleve en given dag ude i fremtiden… De faktuelle elementer omkring de bevægelser, der måles og registreres i området ved Geiranger er sandfærdige, og geologerne er i et beredskab af bevågenhed omkring situationen – og hvis (eller når) katastrofen indtræffer, så må man bare håbe på, at man rettidigt kan nå at slå alarm og få folk evakueret fra området… Dette i sig selv er naturligvis skræmmende og uhyggeligt, når man i filmen skildrer et scenarie, hvor naturen forårsager død og ødelæggelse af et omfang, som er meget voldsomt – Men det er trods alt lykkes for filmfolkene at skabe en sindsygt spændende og intenst nervepirrende film, der i første omgang skal fungere som underholdning…

I filmen følger man geologen Kristian, der spilles fortræffeligt af Kristoffer Joner… Han lever i Geiranger sammen med sin kone og to børn, og har besluttet sig for at rejse væk sammen med familien… Hans kone, der spilles meget overbevisende af Ane Dahl Torp, arbejder på byens hotel – og turistsæsonen er netop i gang med at starte op for alvor, så der er travlt… Kristian og hans familie bliver derfor fanget i byen, hvor katastrofen indtræffer – og skaber både kaos og panik… Rent skuespilsmæssigt viser Kristoffer Joner, at han er i besiddelse af en eminent evne til at indleve sig i sin rolle, og han bærer filmen rent hjem med sin sympatiske udstråling og sine (oftest) godmodige handlinger…

Man må bestemt ikke negligere norsk film, da de på alle måder sagtens kan hamle op med de store produktioner, der bliver spyttet ud på stribe fra det store Hollywood… “Bølgen” er iscenesat af Roar Uthaug, og han udviser stor ekspertise i forhold til at få formidlet en god fortælling, så den bliver både vedkommende og interessant – og hvor man samtidig er vidne til en meget dynamisk fortællerstil, som også bare er med til at gøre filmoplevelsen endnu mere intens… De visuelle effekter, som er anvendt for at skabe den omfattende katastrofe, er mesterligt udført, og kommer til at fremstå både skræmmende og yderst overbevisende – og man fornemmer fuldkommen den måde, som folkene er prisgivet naturens kræfter på… “Bølgen” er en film, som man ikke må gå udenom… Her får man en filmoplevelse af de helt særlige – og det på et kvalitetsmæssigt højt og sobert niveau…

“Bølgen” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Bølgen” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar