“Rambo”

Instruktion: Sylvester Stallone
Medvirkende: Sylvester Stallone og Julie Benz
Udgivet: 2008
Spilletid: 92 minutter
Alternativ titel: “John Rambo”
Director’s Cut: 99 minutter

Vietnam-veteranen John Rambo har siden krigens afslutning været mærket af de oplevelser, som han havde under sin udsendelse, og derfor har han det bedst med at leve en tilbagetrukket tilværelse… Hans stille liv foregår i ro og magelighed i Thailand, men en dag opsøges han af en gruppe missionærer, der gerne vil sejles ind i det krigsplagede Burma, hvor de vil forsøge at omvende mentaliteten blandt befolkningen – Og for at fuldføre deres formål har de brug for en, der er villig til at sejle dem ind i landet… Rambo indvilliger kun modvilligt, og det viser sig at være en rigtig dårlig beslutning, da de naturligvis bliver overfaldet af magtsyge soldater – og dermed er de nu helt ufrivilligt involveret i den beskidte krig, hvor førsteprioriteten er at overleve…

Fjerde kapitel i sagaen om John Rambo fortsætter i samme eksplosive stil, som vi har oplevet det i henholdsvis to’eren og tre’eren… Der er masser af højpotent action og utallige intense spændingsscener her i “Rambo 4” – og det hele er krydret med masser af vilde og blodige special-effekter, som både er kvalmende og makabre, hvor man er vidne til både død og lemlæstelse, som mest består af nådesløse og skrupelløse nedslagtninger af mennesker… Det hele er udformet på en måde, så det tangerer de mest hardcore horror-film, så hermed er man altså advaret omkring den voldsomhed, som man kan forvente af “Rambo”… Det er bestemt ikke en film for hverken børn eller sarte sjæle – Men når det er sagt, så er filmen generelt set skruet ganske fornuftigt sammen, og man får i hvert fald en rigtig spændende filmoplevelse serveret, hvor de forventelige elementer er fuldt ud tilstede…

Det er (naturligvis) igen Sylvester Stallone, der kan opleves i rollen som den hårdføre John Rambo, der trods sine problemer med at indgå under normerne i et moderne har masser af hjerte og moral… Stallone leverer også denne gang en rigtig fin præstation, hvor han det meste af filmen er en sammenbidt mand, der er mærket af sine oplevelser i en syg verden, og han fylder endnu en gang sin rolle rigtig godt ud, hvor hans veltrænede fysik nærmest er et must for at betræde rollen som actionhelt… I en større og ganske betydningsfuld birolle kan man opleve en velspillende Julie Benz, som også leverer en ganske fin præstation, hvilket i øvrigt også kan siges om de øvrige medvirkende, selvom disse (pånær nogle ganske få) agerer stereotype karakterer i en hårdkogt actionfilm, der er centreret omkring en række drabelige krigshandlinger…

Sylvester Stallone har denne gang stået for både at skrive manuskriptet og for selve iscenesættelsen af filmen – og begge dele har han gjort rigtig godt… For det første har han skabt en historie, som bliver videreført i den ånd, som Rambo-figuren har udviklet sig til at være, og for det andet er historien sammenhængende og også tankevækkende, hvor man på alle måder kommer til at tænke på, hvordan man rent moralsk kan forsvare al den ondskab, der hersker rundt omkring i verden – og for det tredje har han skrevet en helt vildt spændende historie, som her fortælles via det visuelle medie og som bliver levendegjort på en yderst præsentabel facon… Stallone’s iscenesættelse bærer præg af, at han har været i filmbranchen i en menneskealder, og han har den helt rigtige fornemmelse for, hvordan han får skabt en dynamisk og levende fortælling, der i sin helhed vil give publikum det forventelige arenalin-boost…

I mange af de actionprægede scener har Stallone anvendt en helt særlig kamerateknik, der bedst kan beskrives som at opleve filmen blive speedet op i tempo… Det virker som om, at de 24 billeder i sekundet, der normalt er med til at skabe en filmisk oplevelse på en skærm, er reduceret til 12 billeder og dernæst sat sammen med de næste 12 billeder i det andet sekund således, at man stadig har 24 billeder på et sekund, men blot i dobbelt hastighed… Det giver i hvert fald en fantastisk effekt – og er med til at disse voldsomme actionscener bliver intensiveret i den række af mareridtagtige handlinger, som man bliver vidne til undervejs… Filmen er oprindeligt udstyret med en spilletid på 91 minutter, og eksisterer også i en klippet version på 80 minutter, hvor de fleste af de grusomme scener er skåret væk… Desuden findes filmen også i en udvidet udgave – en såkaldt Director’s Cut-udgave – hvor spilletiden er helt oppe på 99 minutter… Der er dog ikke kun tilføjet scener, men eksisterende scener i den oprindelige udgave er også blevet fjernet og erstattet med helt andre scener… Jeg har her anmeldt den udvidede udgave af filmen – og jeg var ret begejstret for den filmiske oplevelse, som jeg fik serveret…

“Rambo” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Rambo” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar